IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки пандемията европейците са оптимисти за бъдещето и харесват живота си

Основните проблеми, които тревожат гражданите на ЕС, са икономическата обстановка и безработицата, показват данни на Евробарометър

22:32 | 09.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки пандемията европейците са оптимисти за бъдещето на региона, в който живеят, и са удовлетворени от качеството на живота си, сочат предварителните данни от проучване на Евробарометър. Анкетата е проведена в периода септември - октомври 2021 година.

Като цяло 83% от гражданите на страните от ЕС определят като добро качеството на живота в своя регион. Това е ръст от 3 пункта спрямо 2018 година. Има повишение и по отношение на начина, по който европейците определят икономическата ситуация в своя регион - 68%, или ръст от 2 пункта спрямо 2018 година, смятат, че тя е добра.

71% от участвалите в проучването са оптимисти за бъдещето, което повишение от 3 пункта спрямо предходна анкета, проведена през 2018 година. 61%, тоест без промяна спрямо 2018 година, вярват в ЕС.

Данните за България също показват ръст на оптимизма за бъдещето на своя регион. Най-видимо това е в Южния централен регион, където очакванията за 64% от хората са "по-скоро оптимистични". Ръстът спрямо 2018 година е от 22 пункта. С 19 пункта се повишават оптимистичните очаквания и в Югозападния регион на страната до 65% от анкетираните.

Най-малко оптимисти има в Северозападния регион - едва 41% имат по-скоро оптимистични очаквания за бъдещето на региона, като повишението е от 10 пункта. Под 10% са най-големите оптимисти във всички краища на страната и като цяло има намаление на техния брой спрямо 2018 година.

Данните показват още, че повечето българи са удовлетворени от живота, който водят. Отново най-висок е делът на хората, които живеят в южните части на страната. По 66% от живеещите в Южен централен и Югоизточен регион определят, че са по-скоро удовлетворени от живота си. Същото се отнася и до 62% от гражданите на Югозападния регион, но тук 22% от живеещите дават оценка "много удовлетворителен" на начина си на живот.

Повече от половината - 54%, от хората живеещи в Северозападна България също определят живота си като по-скоро удовлетворителен.

Проучването на Евробарометър показва още, че основните проблеми, които вълнуват гражданите на ЕС в момента са икономическата обстановка и безработицата (33%). Следват здравеопазването (24%), разходите за живот (23%) и климатичните промени (22%).

57% от участниците в анкетата дават удовлетворителна оценка на действията на ЕС по отношение на пандемията, а 55% смятат, че финансовата схема NextGenerationEU ,по която се отпускат средствата за преодоляване на ефектите от кризата с коронавируса, ще помогне на общността да се справи с предизвикателствата.

Европейците обаче са разделени по отношение на Зелената сделка - 47% смятат, че тя ще бъде ефективен инструмент за ЕС, но 44% я определят като неефективна и смятат, че няма да помогне на общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още