IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 14 октомври до днес са получени общо 763 сигнала за изборни нарушения

Дотук проблеми с гласуването с машини има в 32 секционни избирателни комисии, обявиха от ЦИК

12:59 | 14.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От 14 октомври до днес са получени общо 763 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите - 733 в СДВР и ОДМВР и 30 в ГДБОП, съобщават от МВР.

Преобладаващата част от сигналите (643) са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции, 22 - за неправомерна агитация, 18 - за корпоративен вот, три - за унищожаване на имущество и други.

Съставени са били 7034 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР, от тях 2339 са от ОДМВР Пловдив, Бургас - 879, Благоевград - 660, СДВР - 454, и други.

Образувани са били общо 138 досъдебни производства, от които 110 - против политическите права на гражданите. Най-много са те в ОДМВР Бургас - 25, Монтана - 13, Смолян - 10, Сливен и Видин по 9. Няма образувани ДП в ОДМВР Добрич и Пловдив.

Във връзка с обезпечаване на обществения ред, сигурността и законосъобразността преди и по време на изборния ден в охраната на избирателните секции в страната (в т.ч. и подвижни) участват над 16 000 служители на МВР.

В днешния ден проблеми с гласуването с машини има в 32 секционни избирателни комисии (СИК), съобщи на първия за деня брифинг говорителката на ЦИК Росица Матева. Общо седем машини в тези секции в страната не можаха да започнат работа и там се е преминало към хартиено гласуване, посочи тя.

Основните причини за това са няколко - изобщо устройството не се е включило, в две-три смарт картата не е сработила, при едно от устройствата не е работило печатащото устройство за разписките. Причината в две-три от машините да не заработи екранът е дезинфектантът, използван за почистване, който е гелообразен и прави филм върху екрана, както и дезинфектантът, който гласуващите са използвали за ръцете си, посочи Матева. По този повод от ЦИК призоваха хората, които имат притеснения, да използват ръкавици при гласуването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още