IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ в България поскъпва с 30%

С днешното решение цената се повишава до 133.41 лв. за мегаватчас, заради мораториума цените за крайните потребители остават непроменени

16:11 | 01.01.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Природният газ в България поскъпва от днес с 30%, реши на закрито заседание Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). По-рано днес стана ясно, че държавният газов доставчик  "Булгаргаз" е поискал такова поскъпване.  Основната причина за искането за увеличението е поскъпването на природния газ на европейските борси, от които зависи и цената у нас.

На последното открито заседание на регулатора в края на изминалата година се разбра, че поскъпването ще с повече от заявените в началото на декември 14%, тъй като цените на газа на европейските борси, от които зависят и равнищата у нас, нарастваха почти през целия период. Преди дни по време на общественото обсъждане на цените председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че „в последните 20 дни цената на природния  газ на европейските газови хъбове значително се повиши - т.е. би следвало да очакваме едно не малко повишение на цената на природния газ, считано от 1 януари".

С днешното решение цената се повишава до 133,41 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец декември утвърдената от регулатора цена беше 102,33 лв. за мегаватчас.

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов е коментирал по време на заседанието, че независимо от желанието си, регулаторът не разполага с лостове, за да ограничи поскъпването на цената на природния газ. Той е изразил тревогата си, че продължаващото повишаване на цената на синьото гориво, което е изцяло по външни за страната фактори, поставя в изключително тежко положение топлофикационните дружества, които използват природен газ като първичен енергоносител, а следва да се има предвид, че това гориво формира 60-70 на сто от цената на топлофикационната услуга.

Иванов е обърнал внимание, че след решението на Народното събрание за мораториума на цените на парното, тока и ВиК услугите тези дружества продължават да предоставят топлинни услуги по цени на природния газ към 31.07.2021 г., докато в същото време цената на заплащаното от тях синьо гориво към момента е нараснала близо три пъти.

В тази ситуация, според енергийния регулатор, е наложително спешно да бъде утвърден механизъм за компенсиране на топлофикационните дружества и всички останали потребители на природен газ в страната. Това е особено важно за топлофикационните дружества, защото ще им позволи да продължат нормалната си работа през есенно-зимния сезон и да предоставят топлинна енергия за голям брой потребители в София и други големи градове. В противен случай дружествата могат да се окажат в невъзможност да се разплащат с "Булгаргаз" ЕАД за закупувания от тях природен газ. На свой ред това ще затрудни обществения доставчик, който съгласно договора за доставка трябва предварително да заплаща за доставяните количества природен газ. В резултат на това е възможно да се стигне до тежка междуфирмена задлъжнялост, което крие рискове за цялата енергийна система и за икономиката на страната, коментирал председателят на КЕВР. 

Междувременно "Булгаргаз" изпрати съобщение до медиите с отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с доставките на по-евтиния азерски газ, за който България има сключен договор от началото на миналата година. Той е за 1 млрд. куб. м годишно, но трябваше да идва по недостроеното за 12-а поред година трасе на интерконектора с Гърция. Това е и причината, която държавното дружество изтъква за това, че се внася малка част от договореното по алтернативно трасе отново през Гърция.

Междувременно в последния ден на 2021 г. цената на природния газ в Европа спадна под 800 долара за 1000 кубични метра (68 евро за мегаватчас) за първи път от 10 ноември.

БТА припомня как през 2021 г. се движеха цените на водещия европейски хъб TTF в Нидерландия, по данни на международната борса Ай Си И (ICE).

Преди година - на 31 декември 2020 г. - стойностите на хъба бяха малко над 18 евро за мегаватчас. През януари природният газ се продаваше между 17-18 евро за мегаватчас. Последва много леко поскъпване, но цената продължи и през февруари да се движи в рамките на 18 евро за мегаватчас. През март стойностите се увеличиха до 19-20 евро за мегаватчас. В края на април бе отчетено малко по-голямо повишение - до над 24 евро за мегаватчас. През май природният газ се продаваше между 25-26 евро за мегаватчас.

От юни цената му обаче започна да се увеличава. Юни започна при стойности малко над 26 евро за мегаватчас, докато в края на месеца природният газ вече се търгуваше над 35 евро. Тенденцията на поскъпване продължи и след това. На 1 юли търговията започна от над 36 евро за мегаватчас, а в края на месеца стигна до малко под 40 евро за мегаватчас. През август цената се увеличи с още близо 10 евро за мегаватчас и природният газ се продаваше за малко под 50 евро за мегаватчас. През септември само за месец цената скочи от 50 евро до почти 98 евро за мегаватчас. През октомври се наблюдаваха големи вариации в стойностите, които постоянно се повишаваха и намаляваха. Месецът започна на цени от над 93 евро за мегаватчас. На 6 октомври беше регистриран първият ценови максимум - 116,336 евро за мегаватчас. В края на месеца обаче стойностите се понижиха до малко над 64 евро за мегаватчас. През ноември колебанията в цените на природния газ в Европа продължиха, но този път тенденцията бе към поскъпване. Месецът започна с над 64 евро за мегаватчас, но в края му стойностите превишиха 92 евро за мегаватчас. През последния месец от годината бе отчетен втори ценови рекорд, който все още не е подобрен. На 21 декември бе отбелязан абсолютният максимум от 179,887 евро за мегаватчас. Тогава за първи път бе прехвърлена границата от 2000 долара за 1000 кубични метра. След това стойностите започнаха да се понижават, спадайки близо тройно спрямо този исторически максимум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
пак ли не можа да дигнеш самальота ве ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
bgMan
преди 2 години
Има! Ш*баните руснаци са винаги виновни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
виновни няма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още