IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: България е предсказуем член на НАТО

Имаме силен глас в алианса и ЕС, каза българският премиер в интервю за ВВС, достъпно единствено за зрители във Великобритания

14:43 | 11.02.22 г. 6
<p>
	<em>Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Позицията на България относно напрежението между Русия и Украйна е недвусмислена, заяви премиерът Кирил Петков пред BBC в отговор на въпрос за опитите на руския президент Владимир Путин да намери слаби места сред членовете на НАТО, пише БГНЕС. На сайта на BBC интервюто е достъпно единствено за зрители от Великобритания.

"Ние имаме силен глас в НАТО и Европейския съюз. България е много предсказуем член на НАТО и не мисля, че думата "слабост" изобщо може да бъде свързвана с нас", коментира Петков пред британската медия.

Той допълва още, че ако Москва отговори с ограничения в областта на енергетиката в случай на нови западни санкции, това може да се окаже проблем за България. В тази връзка страната е обсъдила с Европейската комисия план за действие в такава ситуация.

"Ако този много лош сценарий се осъществи, ние ще се справим, но ще бъдем принудени да ограничим износа на ток. Общият европейски пазар ще трябва да направи изключение само за този период този път", казва Петков.

България все още е нетен износител на електроенергия и може би за кратък период може да има прекъсвания, обяснява българският премиер пред BBС.

"В момента много бързо изграждаме газовата връзка с Гърция, откъдето можем да имаме достъп до други източници на синьо гориво. Тази връзка е с най-висок приоритет, очакваме да се случи в следващите 4-5 месеца. Активно се опитваме да намалим тези рискове, но е важно да се отбележи, че те трябва да бъдат поети солидарно от Европейския съюз и НАТО", разказва Кирил Петков.

Ограничаването на износа на електроенергия беше дискутирано нееднократно в България на фона на рекордните цени на електроенергията на свободния пазар. В началото на годината финансовият министър Асен Василев коментира, че спиране на износа на ток би извадило страната от единния европейски пазар и това би предизвикало огромни икономически щети. Това обаче едва ли ще се случи, ако има форсмажорни обстоятелства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Аз съм НЕпредсказуем Член - присъединявам се само към сигурен келепир... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 2 години
ае пак цъфна и започна с лъжите .... нема ли да се присъединиш към Сталин, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Ти нема ли да се присъединиш към зелката - некой спомена, че немал време да пише тука, щото чекал Ф-ките с китка на Граф Игнатиево... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
България си е един член, предсказуемо мек... ;) :lol: Даже член, ама след транссексуална интервенция - вече е с други личностни характеристики, сведени до "Yes, sir!" Нема друг член на НАТО, на който "по съюзнически" да са му взели кеш напред парите за самолети, които да му доставят... ама друг път... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
По-точно предсказуемо незначителен и дълбоко корумпиран член на НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Да бе, България е държавата с най много руски роби в Европа. От както е паднал комунизма всички други държави се развиват и интегрират в ЕС, само България едвам мърда, а във власта е пълно с руски марионетки. Естествено и сме най бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още