IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Янев: Правителството ще повиши разходите за отбрана

Българска батальонна бойна група под командването на български офицери ще подпомага Северноатлантическия съвет

22:32 | 16.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Българското правителство има намерение да повиши разходите си за отбрана. Това стана ясно по време на заседание на Северноатлантическия съвет, в което участва и българският министър на отбраната Стефан Янев.

Първият ден на редовната среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО започна днес, 16 февруари, съобщи пресцентърът на министерството на отбраната.

На него бяха разгледани предизвикателствата за сигурността в Европа с акцент върху обстановката в Украйна и развитието на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО.

Министърът на отбраната Стефан Янев в своето изказване представи решението на правителството за приноса на България към съюзните усилия чрез изграждане на българска батальонна бойна група под командването на български офицери с възможност за попълване при необходимост на дефицитите от способности от съюзниците. Той изрази своята благодарност към Испания и Нидерландия за подкрепата им по отношение на демонстрираната съюзническа солидарност при охраната на въздушното пространство.

Министрите на отбраната на страните членки на НАТО обсъдиха усилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО по целия източен фланг, включително разполагането на допълнителни отбранителни формирования, отчитайки националните позиции на страните-домакини.

Срещата продължи със сесия, посветена на справедливото споделяне на тежестите и отговорностите в НАТО, осигуряването на необходимите ресурси за Алианса, както и следващата Стратегическа концепция, която ще бъде приета на срещата на върха през юни 2022 г.

По време на заседанието беше дискутиран постигнатият напредък по изпълнение на ангажимента за инвестиции в отбраната и беше отбелязано, че за седма поредна година се повишават разходите за отбрана в съюзен мащаб. В своето изказване Янев препотвърди намеренията на правителството да повиши разходите за отбрана на страната.

По отношение на следващата Стратегическа концепция министърът на отбраната отбеляза, че за основен принцип България счита единството, солидарността и съгласуваността като взаимосвързани елементи, които са основата на съществуването на Алианса и трансатлантическата връзка.

„Запазването  на колективната отбрана като една от ключовите задачи на Алианса е от изключителна важност за нас“, заяви ресорният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
като как ше подпомага ... ше носи пици и чисти клозетите ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още