IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илин Димитров: Конфликт ще направи региона ни непривлекателен за туристи

Не Covid-19, а липсата на кадри ще затвори хотелите тази година, посочи председателят на Комисията по туризъм в парламента

14:34 | 22.02.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Илин Димитров: Конфликт ще направи региона ни непривлекателен за туристи

Той прогнозира и други неблагоприятни последици от конфликта Москва-Киев. „Ще се вдигнат цените на газа и тока. Спирането на кадри от Украйна със сигурност ще рефлектира върху бранша. Надявам се да няма такъв неприятен сценарий", коментира депутатът.

Илин Димитров съобщи, че 18 млн. лева са заделени в бюджета за реклама в туризма, а увеличението е с 6 милиона спрямо първата година с Covid – 2020 г. Според него това е възможно най-високият бюджет. По думите му до момента рекламата в сектора е била неефективна, а идеята на Министерството на туризма е „да изкара рекламата извън България“.

Депутатът напомни, че в последните две години има сериозен отлив на кадри в туризма. Димитров потвърди, че сега зимните курорти са пълни, но смята, че когато един хотел е пълен, не означава, че е печеливш. „Туристи, които оставят по 1 евро на ден, не са добри туристи, търсим високоплатежни туристи", подчерта той.

Димитров посочи, че хотелиерите и ресторантьорите продължават да получават компенсации, както и че браншът продължава да увеличава заплатите „ударно“.

"Една камериерка ще получава 1200-1600 евро. Не Covid-19, а липсата на кадри ще затвори хотелите тази година", смята председателят на Комисията по туризъм.

Илин Димитров се надява, че България може да се превърне „в прекрасно място, където възрастните хора да си почиват“, като се има предвид застаряването на европейското население. „Трябва да сменим рамката. Туристите не само да карат ски и да използват слънцето, но и минералните ни източници", коментира депутатът.

Ще се удължи ли държавната помощ от 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет? Ще се създава ли туристическа полиция? Какъв летен сезон ни очаква?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Yanis83
преди 2 години
Е да,ама хората знаят как се гавреха с кадрите си,точно тези бизнесмени от този бранш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
s3
преди 2 години
Нека държавата да подпомогне хотелиерско-ресторантовия бизнес за да може да се посречне този отлив на туристи. Да се въведе преференциално ДДС от 7% за туризма, както и да се подпомогнат с директни плащания хотелите и ресторантите. Държавата да помага на туристкия бизнес, за да може да се развива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
държавата подпомага всячески хотелиерите, а те ще затварят?? Да не би причината да е в държавната помощ? Да изкарват повече пари затворени както се затваря Витоша и Чепеларе рано рано че да не пречи на Банско и Пампорово? Да спрем държавната помощ и да наложим високи данъци на затворени хотели! Всичко е презастроено, но щом има апетити да се строи значи има "далавера". Да видим ако спрем помощите колко хотела ще бъдат продадени от апетитните - НУЛА!!! И без това Ковид мерките съсипват бюджета - да го оздравим в името на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още