IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът категорично осъди военната интервенция срещу Украйна

Депутатите приеха декларация във връзка с агресивните военни действия на Руската федерация срещу Киев

16:17 | 24.02.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: БГНЕС</p>

Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие декларация във връзка с агресивните военни действия на Руската федерация срещу Украйна.

Народно събрание декларира, че категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна. Парламентът подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции с цел деескалация на конфликта. Също така той подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки, съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност. 

Този текст беше приет със 192 гласа "за", 14 "против" и 21 въздържали се. Депутатите от "Възраждане" и един от "БСП за България" бяха "против",  а 18 депутати от левицата и двама от "Продължаваме промяната" се въздържаха, предава БТА.

По предложение на "БСП за България" преамбюлът и точките от декларацията бяха гласувани разделно.

Народното събрание подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки, съответстващи на сериозността cpeщу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност, както и да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава, се посочва в декларацията.

Депутатите подкрепят българското правителство да настоява защитата на живота и здравето на цивилните граждани от региона да бъдат абсолютен приоритет.

В декларацията се изразява подкрепа българското правителство да съдейства за получаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация.

Парламентът очаква българското правителство да предложи и представи план за справяне с последствията от военните действия.

В декларацията на НС се настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се върне към спазване на международното право в пълен обем.

Да се обединим и да покажем обща българска позиция, призова премиерът Кирил Петков българските депутати. Той се обърна към Народното събрание по време на дебатите в пленарната зала по проект на декларация по повод военните действия в Украйна.

По думите му в този момент няма вариант да не бъдат наложени санкции от Европейския съюз. „Това е конфликт, който ще продължи дълго време, да не забравяме, че там има българско малцинство, в момента се организира транспортирането им от Украйна“, каза премиерът.

Кирил Петков подчерта, че засега няма риск за военен конфликт на наша територия. Има десет работни групи, които да оценят рисковете във всички сфери.

Българското правителство остро осъжда действията на Руската федерация, подчерта министър-председателят.

"Много съм доволен, че българският парламент взе правилното решение да подкрепи тази декларация. Беше важно да покажем, че инстутцииите работим в синхрон, когато опира до националните интереси на България",  коментира пред БНТ премиерът Кирил Петков минути след като НС прие обща декларация по повод военната операция на Русия в Украйна.

„Сутринта показахме координация между президентството и изпълнителната власт, сега показахме координация между парламента и МС. Това е точно пример как трябва да говорим в един глас“, подчерта Кирил Петков.

„Тук не става дума само за една чужда държава. Украйна в момента има българско малцинство, имаме българи, които са там и в момента тя е обект на бомбардиране. Ако ние в този момент не осъдим това, реално не защитаваме българските граждани и българските интереси“, заяви Петков.

Първият приоритет е да транспортираме българските граждани, които искат да се върнат, обясни Петков. Той допълни, че МВнР и транспортното министерство са създали работни групи, които следят възможните гранични пунктове за евакуация, както и възможностите за настаняване в хотели.

Няма директна опасност за България, но ние трябва ясно да заявим заедно с нашите партньори, че това е недопустимо в Европа, категоричен е премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още