IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централна Европа се готви да приеме бежанци от Украйна

Полша подготвя приемателни пунктове по границата си, а Унгария и Словакия планират да изпратят войници, за да управляват вероятния прилив

15:31 | 24.02.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Украинци чакат на опашка на гара в Киев, тъй като влакове закъсняват или биват отменени. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Украинци чакат на опашка на гара в Киев, тъй като влакове закъсняват или биват отменени. Снимка: Bloomberg

Страните от Централна Европа се готвят в четвъртък за пристигането на бежанци, напускащи Украйна след нападението на Русия. Полша подготвя приемателни пунктове по границата си, а Унгария и Словакия планират да изпратят войници, за да управляват вероятния прилив, съобщава Ройтерс.

Рано сутринта в четвъртък Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна по суша, въздух и вода – най-голямото нападение на една държава срещу друга в Европа от Втората световна война. То потвърди най-лошите опасения на Запада и предизвика опасения за огромен прилив от бежанци, напускащи Украйна – страна с 44 млн. души население.

Полша призова за „възможно най-ожесточени санкции“ срещу Русия, а чешкият външен министър нарече нападението „варварски акт на агресия“.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който си изгради добри отношения с руския президент Владимир Путин, също осъди действията на Москва. Той заяви, че Унгария ще подготви хуманитарна помощ за Украйна и е готова да приеме бежанци.

Украинците започнаха да се стичат към Полша, като десетки пристигат в обикновено тихия пропускателен пункт Медика заедно с децата си, носейки само по малко багаж.

Болници в готовност

Полските болници подготвят легла за ранени украинци, заяви министерството на здравеопазването, а полската армия повиши нивото си на готовност на някои свои части.

„Ще направим всичко, за да гарантираме, че всеки човек, който влезе на територията на Полша, има достъп до здравеопазване, включително хоспитализация“, каза министерството.

Полша заяви, че ще създаде приемателни пунктове за бежанци по границите си, съобщава агенция РАР, цитирайки заместник-министър на вътрешните работи Павел Шефернакер.

 

Embed from Getty Images

Украинци пресичат границата с Полша

Малки групи хора бягат и към Унгария през граничния пункт Берегсурани, като някои идват от Киев, казва свидетел за Ройтерс. Някои пристигат с автомобили, но мнозина идват пеша, теглейки куфари.

Словакия също заяви, че е готова да помогне на бежанци.

„Можем да предвидим почти със сигурност, че руската агресия ще прогони много украински жени и мъже от страната им“, заяви министър-председателят Едуард Хегер. „Моля да проявим състрадание и разбиране към тях“, допълни той.

Словакия ще изпрати до 1500 войници на границата си с Украйна, където ще бъдат създадени допълнителни пропускателни пунктове, заяви министърът на отбраната Ярослав Над. Унгария също каза, че ще изпрати войници на границата си, които да помогнат за пропускането на бежанци.

Говорител на полското министерство заяви, че полските дипломатически мисии в Украйна ще останат отворени „колкото се може, по-дълго“, но външно министерство призова всички полски граждани да напуснат Украйна.

Унгария също заяви, че посолството ѝ в Киев остава отворено. Чехия затвори дипломатическата си мисия, макар че консулството в западноукраинския град Лвов остава отворено.

Германия предложи хуманитарна помощ на страните, граничещи с Украйна. Германски медии цитират оценки за между 200 хил. и 1 млн. души, които може да дойда в ЕС от Украйна.

Словашката информационна агенция ТАСР съобщи, че автомобили изчакват от 2 до 4 часа, за да пресекат границата на двата основни пункта, но през друг граничен пункт движението е по-нормално.

В Чехия живеят около 260 хил. украинци, а десетки хиляди работят в Словакия и Унгария.

Румъния е готова да изпрати хуманитарна помощ, ако това е нужно, заяви президентът Клаус Йоханис.

Българският президент Румен Радев също заяви днес сутринта, че България е готова да евакуира повече от 4000 българи от Украйна и да приеме украински бежанци.

Всичко за нападението на Русия срещу Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още