IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пристигнаха първите автобуси с евакуирани от Украйна българи

Министерството на туризма събира оферти от холиери за настаняване

13:29 | 26.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Първите два автобуса с 56 български и украински граждани, потеглили от Одеса в петък, рано тази сутрин са пристигнали в България, преминавайки границата при Дуранкулак, пише на уебсайта си БНР.

Подготвя се още един автобус от Одеса днес. Вече пристигналите са предимно жени и деца, а пътуването им до България е отнело повече от 15 часа.

Забавянето на автобусите, които се очакваше да влязат у нас около полунощ вчера, се дължи на засиления трафик, на граничните проверки, както и на избора на по-дълъг, но безопасен маршрут.

Повечето от хората, дошли с двата автобуса, ще бъдат настанени при техни роднини и приятели в България.

По-рано днес министърът на туризма Христо Проданов каза в ефира на Нова телевизия, че министерството събира оферти от собствениците на хотели, които имат желание да предоставят базите си за настаняване на евакуираните българи. По думите му такива предложения могат да предоставят хотелиерите от цялата страна. Единственото, което е нужно, е да осигурят подслон и подкрепа на хората.

Ведомството се е обърнало и към браншовите организации и Националното сдружение на общините, които също имат места за настаняване, посочват от пресцентъра на министерството.

В Министерски съвет пък ще бъде разположен координационен център, който ще има задачата да разпределя пристигащите от Украйна.

На този етап държавата поема разходите за настаняването на бежанците.

„Искаме да предложим нощувка и пълен пансион с изхранване. Ще разчитаме и на европейска солидарност, защото като най-близка държава до Украйна е нормално бягащите от военните действия да се обърнат към нас. Водещото не би трябвало да са парите, когато се оказва помощ на хора, бягащи от война“, заяви министър Проданов.

Той смята, че от наложените санкции срещу Русия ще пострадат по-малките страни като България. Очакванията му са, че българският туризъм ще понесе удар. Той е категоричен, че военните действия трябва да спрат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още