IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов и членове на ГЕРБ са задържани*

Сред арестуваните са Менда Стоянова, Владислав Горанов, Севделина Арнаудова

21:08 | 17.03.22 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

МВР извършва обиски на различни адреси. Задържани са бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов, бившата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова и бившата шефка на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова. За операцията потвърдиха официално и от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. 

"В ход е мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България. Извършват се претърсвания и изземвания на много адреси. Към момента са задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова", казват от ведомството и поясняват, че действията продължават. 

"Няма никой над закона!", написа премиерът Кирил Петков в профила си във Facebook. 

"Не може да има "по-равни"! Законите трябва да са еднакви за всички. Това е основа за просперитет!", написа в профила си във Facebook и съпредседателят на Зелените и народен представител Владислав Панев.

Около 20 часа тази вечер около 10 цивилни полицаи са влезли в дома на Борисов, стана ясно по-късно.

Според ГЕРБ четиримата не са задържани, а се извършва претърсване в дома на бившия премиер и този на Арнаудова. 

Пред журналисти Томислав Дончев коментира случващото се като "политическа репресия". По думите му Менда Стоянова си е в дома си там обиск не се извършва. Той обаче не изключи това да се случи по-късно.

„Имам дълбоки съмнения, че това има нещо общо с европейската прокуратура“, коментира от своя страна заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. По думите му правителството действа през манипулации и използва посещението на Лаура Кьовеши, за да легитимира репресиите си. 

Адвокатът на бившия премиер Менко Менков бе допуснат до дома на Борисов, след като по-рано обяви, че недопускането му е нарушение на закона. По думите му не може да става дума за условия за неотложност, а разследващите нямат разрешение за обиск. 

Припомняме, че на 16 март в България пристигна ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши. Тя съобщи, че разследва 120 сигнала на злоупотреба с европейски средства. Сигналите са свързани с обществени поръчки, злоупотреба със селскостопански субсидии, измами в сферата на строителството, както и с фондовете за възстановяване след Covid. 

По-рано днес редовното заседание на Министерския съвет беше отложено, като от пресцентъра на правителството не дадоха обяснения за причината. 

Към този час българската прокуратура не е уведомена за действията по разследването, заяви пред bTV Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Съгласно законодателството при действия по неотложност прокуратурата трябва да бъде уведомена до 24 часа.

По информация на "Нова телевизия" от разследващите в дома на Арнаудова е открит джип, който се води собственост на фирмата "Аркад". Тя строи газопровода "Турски поток" през България.

Обиските тази вечер по всяка вероятност са свързани с отлежаващ сигнал на Васил Божков срещу четиримата, които според МВР са задържани. Божков е в Дубай от 2020 г., за да не бъде арестуван по редица обвинения у нас. Той неколкократно заяви, че регулярно е плащал подкупи на бившия премиер, за да закрият властите бизнеса му. Божков твърди, че е платил над 60 млн. лв. на бившия премиер и финансовия му министър Владислав Горанов. Според него Борисов и Горанов са искали 20% от печалбата от лотарийния му бизнес в замяна на удобно за него законодателство, благодарение на което е могъл да плаща по-ниски данъци за телевизионната лотария. Имената на Менда Стоянова и Севделина Арнаудова бяха споменавани като замесени в казуса. Като ръководител на комисия в Народното събрание Стоянова е движила законодателните промени, а Арнаудова е действала като посредник при предаването на парите. И четиримата винаги са отричали това.

По информация на адв. Менков след претърсването не е иззето нищо, а също така няма и разрешение на съд за този обиск, който е образуван по неотложност. По думите на адвоката е образувано досъдебно производство. В рамките на 24 часа трябва да бъде взето разрешение от съда за въпросното претърсване. 

Към 22:30 часа стана ясно, че бившият премиер е отведен от служители на МВР в Главна дирекция на МВР в Младост. 

бб бб

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

*Актуализирано в 22:30 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Сега ще се наложи ,станала е няква издънка по Брюксел за това и кая влашката прокурорка скокна в София , май бушона тоя път ще е наш Бойко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
andy
преди 2 години
"Задържаха Бойко Борисов два дни преди идването на американския министър на отбраната, който ще иска от България да предостави оръжия на Украйна. Случайно, разбира се. Тепърва предстои да разберем какво точно се случва, има ли арестувани, задържани или Борисов и групата му са просто проверявани в момента. Едно е ясно обаче. Такава акция българският народ очакваше от години. За да му я доставят точно сега, очевидно господарите на държавата ни са изпаднали в доста трудно състояние. И ще се опитват всячески да спечелят доверието на българите."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
georgi_shum
преди 2 години
Гледах ей сега адвоката му. Менко Менков. Жалка история по сигнала на Жоро обратното на Умното, Бореца и на Просто Киро.,по който разпитваха ББ преди 2-3 месеца. Задава се яко дело срещу МВР, и край на аматьорската сбирщина на Просто Киро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 2
khao
преди 2 години
добро начало... но да видим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
SA
преди 2 години
Гледам червените кхмери из коментарите са в шах - хем да не похвалят сегашното правителството, хем да не оправдаят предишното. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
lalka 75
преди 2 години
Айде честито!Демокрацията дойде!:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
по-скоро второто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 8
Gocho
преди 2 години
Нещото друго е или страх от правителствена криза или да прикрият оня черния торен бръмбар дето ни бута към ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Евтин популизъм е цялата работа. Кога ще осъдят първия политик ефективно? Кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
притеснява ме това , което става зад кадър ... подхвърлянето на сензации за плебса , винаги е съпроводено с нещо друго ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още