IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд в България са продължили да растат в края на 2021 г.

Общите разходи на работодателите за един отработен час са се увеличили с 12% на годишна база, отчита НСИ

12:50 | 22.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Luke Sharrett Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett Bloomberg

Разходите за труд в България са продължили да нарастват и в края на миналата година. Въпреки известно забавяне в ръста спрямо лятото разходите на работодателите за труд за последното тримесечие са във възходящ тренд. Това се вижда от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

През четвъртото тримесечие на 2021 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 12,1% спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г.

През последните три месеца на миналата година разходите на работодателите за труд са стимулирани най-вече от увеличенията в индустрията, услугите и строителството. В индустрията увеличението е с 11,8%, в услугите - с 11,4%, и в строителството - с 14,4%.

Тенденцията на ръст в разходите за труд в България е видна от второто тримесечие на миналата година. Впоследствие през летните месеци на 2021 г. разходите за труд ускориха съществено ръста си, отново подхранени предимно от увеличенията в индустрията, услугите и строителството.

Тенденцията към спад на разходите за труд беше доминираща в месеците на извънредно положение заради пандемията и налагането на ограничителни мерки през миналата година. В края на годината обаче разходите на работодателите за труд се върнаха към ръст.

По икономически дейности през последните три месеца на 2021 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Административни и спомагателни дейности“ - със 17,9%, „Култура, спорт и развлечения“ - със 17,8%, и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - със 17,6%. Намаление на общите разходи за труд е отчетено в „Операции с недвижими имоти“ - с 2,3%.

За октомври-декември 2021 г. на годишна база разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 12,7%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 9,4%.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 19,3% за „Хуманно здравеопазване и социална работа“ до 3,6% за „Операции с недвижими имоти“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
20000леваЗАПЛАТА
преди 2 години
И какво имаме сега. Инфлацията 10%, разходите за труд 12%. Инфлационна спирала. Защо не го напишете с истинсокото му име.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още