IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще подпомага фермерите с фуражно зърно

На последното заседание на ЕК България е предложила да се повишат индивидуалните и националните тавани по de minimis, съобщи земеделският министър

16:50 | 24.03.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Министерствата на земеделието и финансите търсят начин за подкрепа за секторите птицевъдство и животновъдство. За това съобщи министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на среща с представителите на бранша, цитиран от пресслужбата на аграрното ведомство.

„Ще коментираме възможностите за увеличение на бюджета по мярката за хуманно отношение към животните“ посочи той.

Аграрният министър потвърди, че ще се купи фуражно зърно, каквито бяха първоначалните намерения, с което да се подпомогнат тези подсектори. Според представителите на бранша тази мярка ще подпомогне работата на фермерите.

Министърът заяви, че интересите на тези сектори се защитават пред Европейската комисия и поясни, че на последното заседание България е предложила да се повишат индивидуалните и националните тавани по de minimis и да се продължи извънредната подкрепа.

„Ще проучим и възможностите за подпомагане на отрасъла по Временната рамка за държавни помощи, както и през Covid мярката“, посочи д-р Иванов. Той припомни, че на заседанието в понеделник България е подкрепила включването на секторите земеделие, рибарство и аквакултури във Временната рамка за държавни помощи, с мерки за осигуряване на ликвидност, подобни на тези във Временната Covid рамка.

Според него обаче предложеният в проекта максимален таван от 20 хил. евро на предприятие е значително по-нисък от заложения във Временната Covid рамка. „Позицията на страната ни е, че този таван е твърде нисък и няма да позволи на държавите членки да подкрепят в достатъчна степен засегнатите сектори. Нашето предложение е по тази мярка изобщо да няма таван или ако има такъв, той да бъде значително завишен“, каза министърът.

Тема на дискусия на срещата са били намаляването на ДДС на храните, както и Националният стратегически план. Представителите на бранша са поставили въпроси относно възможностите за участие по Втори стълб.

По думите на министъра Стратегическият план вече е изпратен към Европейската комисия, но той може да се променя всяка година.

Представителите на бизнеса смятат, че ситуацията в отрасъла не е никак добра, както и прогнозите. Според тях проблемите са причинени пряко от разпространението на COVID-19, като заради пандемията се отчита сериозен спад на потреблението и намалено търсене от други отрасли, например туризма.

Фермерите са засегнати и от поскъпването на фуражите, чиито стойности са нараснали два пъти от 2020 година насам. От сектор птицевъдство съобщават, че загубите за 2021 година са 80 млн. лева и, за да продължат работата си, е необходимо подпомагане от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още