IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на храните ще продължи, запасяване е ненужно

Към момента не се налага да спираме износа на зърно, каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

11:33 | 21.03.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Храните ще продължат да поскъпват, но запасяването не е решение, а инфлационен фактор. Това каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира темата в контекста на войната в Украйна, която оказа сериозен ефект върху увеличението на цените на храни, основни стоки и горива. Борсите вече реагираха на конфликта и цените на основни суровини достигнаха рекордни равнища. Това доведе и до презапасяване от страна на потребителите.

"Абсолютно никой не трябва да се презапасява, ненужно и нерационално действие. Вярно, има много страх в пазара, има доста негативни очаквания, напрегнат пазар. Има война, която създава тотална нестабилност, най-вече в региона. Но запасяването никога не е довело до нещо полезно, най-малкото е инфлационен фактор. Допълнително повдига цените", каза той. 

По думите му презапасяването в един момент може да доведе и до изхвърляне на храна.

"Абсолютно всички храни поскъпват и това ще продължи. Няма как да видим постоянни равнища. Ние имаме плавни тенденции, а те са заради мощната конкурентна среда. В Европа има наличие на храни от абсолютно всичко. Имаме едни от най-добрите зърнени сектори в Европа. Чакаме и нова реколта, която е със супер параметри. А към дадения момент не се налага да спираме износа на зърно. Но трябват и мерки, които да осигурят наличието на зърно за гражданите на страната ни", допълни Иванов.

Той е категоричен, че не трябва да допускаме ситуации от преди 20 години и да останем без зърно.

Попитан докога ще продължи поскъпването на олиото, Владимир Иванов отговори: "Олиото за седмица отбеляза ръст с 1 лев, буквално стигнахме до ниво 4,64 лв. Създаде се много паника, много държави започнаха да си прибират резервите. Че има определени играчи, които искат да спечелят страшно много в такъв тип напрежение, има, но не е това причината. Основната причина е, че доста количество олио се прибра заради войната в Украйна. Но е нормално да се случи, тъй като Русия и Украйна са основни производители на олио и пшеница".

Иванов коментира, че има и поскъпване на захарта -  от 0,25 лв., както и при брашното – с 0,30 лв. на годишна база. „Тези процеси започнаха от нестабилния енергиен пазар. А по-скъпият газ означава и по-скъпи торове, по-скъпи фуражи", коментира председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

"Пресните плодове и зеленчуци влизат в период на по-голямо предлагане, наблюдаваме намаление на краставиците. Средната цена е 4,16 лв. При домата също регистрирахме намаление. Ще започне и предлагането на много българска стока. А най-добрата новина за потребителите е, че свинското месо е точно на равнището от миналата година. Това е супер развит сектор, но са необходими помощи от страната на държавата. "Птицевъдство" - отново много развит сектор, достатъчно предлагане на висококачествени яйца и едно от най-качественото пилешко месо в Европа", посочи Владимир Иванов.

При млечните продукти пък има поскъпване от 20-22% на годишна база.

Хранителните стоки на едро у нас са с 30% по-скъпи от миналия март, показаха данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
А ти конкретно нищо няма да купуваш за запас, нали така? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
При официализирана 30% инфлация при храните и обещание за още поскъпване - каква е логиката да бездействаме докато цените растат? Има повече смисъл да си напазаруваме при сегашните цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 2 години
ти конкретно земи и три тона тоалетна хартия, щото гледам че вече си оцапал гащите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
cyclop
преди 2 години
Абсолютно ВСЕКИ трябва да се запасяви, изключително нужно и рационално действие! В момента е задължително да имате поне 10-20 кила ориз, 10-20 пакета макарони, няколко литра олио или зехтин, някакви консерви, евентуално брашно. Какво е най-лошото, което може да се случи ако не ви потрябват? Да си ги изядете полека. А ако потрябват? Като е нерационално действие, защо всяка държава има запаси? Що за нерационалност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още