IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Женски пазар в София започна компостиране на биологичните си отпадъци

Всеки месец между 500 и 1000 литра биологичен отпадък на територията на пазара отива за експерименти по компостиране

13:00 | 31.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Зара Русева, БГНЕС</em></p>

Снимка: Зара Русева, БГНЕС

Общинското дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД, което стопанисва и управлява Женски пазар, е логистичен партньор в пилотния научно-изследователски проект “Градски компост за устойчиво земеделие” на "ТераЛайф Солюшънс", който има за цел да разработи оптимална рецепта за компост от градски хранителен и зелен отпадък.

Всеки месец между 500 и 1000 литра биологичен отпадък, генериран на територията на Женски пазар, отива за експериментите по компостиране, които се провеждат на учебно-опитното поле “Враждебна” в София, в партньорство с Лесотехническия университет. Официалният старт на научно-изследователския проект беше в края на февруари и се очаква да продължи до пролетта на 2023 г., съобщават от Столична община.

„С участието ни в този проект Женски пазар става единственото пазарно пространство, което стартира собствено компостиране на биологичните отпадъци от тържището. Това е част от дългосрочната иновативна политика на „Пазари Възраждане“ ЕАД за чистота не само на Женски пазар, но и за Zero Waste политиката на града ни. Това е наша дългосрочна стратегия, чието начало положихме още през 2018 г. с поставянето на първите контейнери за текстилни отпадъци в София и днес продължаваме активно да работим за затваряне на цикъла за максималното оползотваряне на отпадъците“, коментира Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“.           

“Градски компост за устойчиво земеделие” е научно-изследователски проект за компостиране на хранителни и зелени отпадъци, генерирани в град София, в тясно сътрудничество с фермери, експерти и учени. Целта е да се разработи най-добрата „рецепта“ за компост, отговаряща на нуждите на малките и средно големи земеделски производители, и така да се постигне напредък при биологичното производство на храна чрез ефективното управление на хранителните отпадъци. 

“Щастливи сме, че именно “Пазари Възраждане” ЕАД разпознаха социалния и екологичен потенциал на нашия проект и ни подкрепиха. За нас партньорството с Женски пазар, най-големият и модернизиращ се пазар в столицата, е изключително ключово и важно, защото целта ни е да постигнем висококачествен компост с високи нива на активна полезна микробиология от хранителните и зелените отпадъци в града”, казва Илона Ангелова, съосновател на "ТераЛайф Солюшънс" и студент, магистър "Растителна защита" в Лесотехнически университет.

Амбицията на екипа е в бъдеще продуктът под формата на качествен биотор да достигне до максимален брой земеделски производители във всички точки на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още