IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Галъп“: Близо 70% от българите са за по-твърда позиция към Северна Македония

При дебата в последните месеци обществото показва признаци на консолидация за допускането на западната ни съседка до ЕС, констатират от агенцията

13:46 | 01.04.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</em></p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

България трябва да запази твърдата си позиция спрямо присъединяването на Северна Македония в ЕС - за това се обявяват 68,9% от респондентите в най-новия сондаж по темата от независимата изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Малко над една пета са на обратното мнение – България да промени позицията си към по-мека.

Това показват данните от актуално социологическо проучване, направено през февруари с телефонен сондаж сред 800 души. Предишните анкети по същата тема бяха през януари, декември и юни миналата година и през ноември 2020 г.

Данните с нагласите на обществото в нашата страна почти съвпадат с тези, които  бяха отчетени и през лятото на миналата година, посочват социолозите. Според тях, освен че няма съществена промяна в мнението на анкетираните по тази тема, обзорът на „Галъп интернешънъл болкан“ назад в годините показва дори признаци на „втвърдяване“ на общественото мнение в България.

В началото на 2022 г., например, „Галъп интернешънъл болкан“ провери за пореден път в редовната си програма обществените нагласи спрямо условията за членство на Северна Македония в ЕС. Тогава 60,8% избраха опцията Северна Македония да бъде допусната, но само при изпълнение на договора. Съпоставка с ноември 2020 г., когато въпросът отново беше активно обсъждан, ясно показа, че позицията по този въпрос сред българите е втвърдена – делът на отговорилите „само след изпълнение на договора“ през 2020 г. беше 51,1%, т.е. десет процентни пункта по-нисък, отколкото сега.

За безусловно допускане на Северна Македония по пътя към ЕС в началото на тази година бяха 7,6%, а през 2020 г. – 8%. Най-сериозен е ръстът за година и половина на онези, които са крайни в желанието си Скопие да не бъде допускано: 15,3% сега, срещу 6,1% през 2020 г.

Втвърдяването на позициите идва за сметка на спад наполовина на онези, които не могат да формират мнение. Това означава, че в хода на дебата в последните месеци, обществото явно постепенно формира по-активна позиция и тя показва признаци на консолидация в едната посока, посочват от „Галъп“. На практика за две години има повишаване на принципната подкрепа в обществото ни по отношение на приемането на Северна Македония в Европейския съюз, но само при подчертаното условие, че държавата изпълнява договора със София.

В рамките на две поредни години (2020 г. и 2021 г.) „Галъп интернешънъл болкан“ провери нагласите на българските граждани и по още един, свързан с темата „Северна Македония“, индикатор – приоритетите на българите спрямо съседната ни държава. Както на въпроса за членството на Северна Македония, така и при този, се наблюдава спад сред колебаещите се и заемане на по-твърда позиция. В рамките на година, делът на отговорилите, че най-важното е Северна Македония да уреди отношенията си с България, а не толкова дали ще влезе в ЕС, е нараснал с 13 процентни пункта – отново за сметка на зоната на колебаещите се. Делът на обратните отговори е набъбнал леко – от 5,8% на 7,5%.

Социолозите отбелязват, че данните не са учудващи, като се има предвид чувствителността за огромна част от българите по въпроса. Те обаче смятат, че сравняването на две точки във времето все още не означава трайна тенденция и посочват, че следващите изследвания ще покажат дали съществуват ясни трендове. Тепърва ще се види влиянието на новите процеси, евентуално отражението на войната в Украйна и активизацията на властта по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
а какви са ни интересите? ... я сподели?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
andy
преди 2 години
Могат да натискат ако има съпротива. А това слугинажно правителство просто изпълнява стриктно спуснатите му поръчения. Като комсомолците навремето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
forexar
преди 2 години
Лошото е че здраво ни натискат да клекнем и предадем интересите си!Дано правителството удържи натиска! ... но .. дали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още