IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Гюров: Отговарям на изискванията за БНБ

Има шанс гласуването в зала да провали настоящата процедура за избор на нов управител на централната банка

15:41 | 01.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Андрей Гюров. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Андрей Гюров. Снимка: БГНЕС

Отговарям на всички изисквания за номинацията за управител на Българска народна банка (БНБ). Това каза кандидатът на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров по време на брифинг в Народното събрание, цитиран от БГНЕС.

Гюров заяви, че няма притеснения за дипломите си и за автобиографията си.

Той коментира съмненията в негова докторска степен и дали тя е призната в България. "Имам такава диплома. Тя е от Виенския университет от 2005 г. С това изискванията за изслушването на кандидатите е покрито и затова бях допуснат до изслушването и успях да направя своето изложение, визия и да отговаря на въпросите на народните представители. Доколкото ми беше обяснено вчера за заемането на длъжност в България за достъп до трудовия пазар, е необходимо съответната дисертация да бъде регистрирана в националната система. С тази информация направих стъпките моята дисертация да бъде качена на този сайт, да бъде видима за всички, да са спокойни кандидатите, народните представители, че отговарям на всички изисквания за номинация за БНБ", каза Гюров.

По думите му вторият въпрос е, че дисертацията, която е качена на сайта, включва години и цитати от 2008 г., което е след предаването на дисертацията му. "Тук искам да внеса изяснение защо това е така. Тази дисертация е регистрирана от Американския университет в България към МОН 2019 г. 14 години след първоначалното написване. В този документ или на тази тема аз съм работил допълнително и е имало някакви актуализации", каза Гюров.

Според него постът управител на БНБ е надпартиен. 

Припомняме, че вчера двамата кандидати за поста (другият е Любомир Каримански от "Има такъв народ") бяха изслушани в парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

За съжаление нито един от предложените кандидати не успя да разсее съмненията около компетентността си за длъжността. 

Така или иначе големия дебат за поста ще бъде в пленарната зала идните седмици.

Повечето експерти от сектора се надяват, че настоящата процедура ще се провали именно при гласуването на кандидатурите в пленарната зала. Според процедурните правила има реален шанс това да се случи. В тях е записано, че за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът, получил най-много гласове „за“. Когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове, се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове „за“. Ако и при повторното гласуване никой от кандидатите не получи необходимите гласове, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор. Когато кандидат се откаже от участие в избора преди гласуване на кандидатурата му от Народното събрание и той е единствен кандидат, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор на управител на Българската народна банка. Ако няма кандидат за управител на Българската народна банка, Народното събрание приема решение за откриване на нова процедура за избор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още