IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли изборът на управител на БНБ да предизвика криза в управляващата коалиция?

Дали да започне нова процедура заради риск от падане на правителството, коментират депутати, Георги Кадиев, Гарабед Минасян и Милен Велчев

14:36 | 24.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Управляващата коалиция предложи двама кандидати за управител на БНБ. „Продължаваме промяната“ номинира Андрей Гюров, а „Има такъв народ“ – Любомир Каримански. Въпросът е дали това ще предизвика криза в коалицията, която е от четири партии, след като в коалиционното споразумение пише, че те трябва да излязат с единна кандидатура.

„Не виждам абсолютно никакъв проблем всеки един от коалицията да издигне свой кандидат, да имаме един демократичен избор и съответно по-добрият кандидат, с по-добра, по-висока експертиза и по-добри личностни качества да спечели този избор“, каза Мирослав Иванов, депутат от „Продължаваме промяната“ пред bTV.

С тази позиция е съгласен Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

„Тази коалиция е основана на база на коалиционно споразумение, това е фундаментът. Иначе всяка една политическа партия винаги е имала свободата да изразява личното си мнение по различни казуси. Ние преценихме да изразим нашата позиция по отношение на поста гуверньор на БНБ като издигнахме г-н Каримански, който се е доказал във времето пред всички вас“, обяви депутатът.

По думите на Георги Ганев от „Демократична България“ по-важното е не кой, а как ще се управлява банката следващите шест години. Той обясни, че парламентарната група ще прецени кого от двамата да подкрепи, когато чуе какви са визиите им за развитието на централната банка.

Нова процедура?

Според проф. Гарабед Минасян, бивш член на управителния съвет на БНБ, двамата кандидати за поста са попаднали случайно в процедурата.

„Аз лично го чувствам като обида. Човекът, който трябва да бъде гуверньор на Българска народна банка, трябва да бъде едновременно и макроикономист, и финансист, и въобще да има много детайлен поглед върху развитието на страната и върху развитието на икономиката, а не само на икономиката. Действията на централната банка оказват въздействие върху процесите, които протичат вътре в страната по явни и неявни канали“, коментира професорът.

Финансистът Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите, смята, че е по-добре да не бъде избран нито един от двамата и да се тръгне към нова процедура.

„Законът за БНБ е толкова обтекаем, че буквално и магазинерът от магазина под блока може да се кандидатира за шеф на БНБ, коментира той пред БНР. – Наскоро проверих какви качества трябва да имаш по закон, за да бъдеш шеф на горско стопанство и там много ясно е описано. В закона за БНБ за управител на БНБ и член на управителния съвет е записано просто да имаш високи морални качества и да си признат експерт в областта на икономиката, финансите и още нещо. За член на Фискалния съвет, много хора въобще не са го чували и не знаят какво представлява, и е несравнимо по-маловажен от БНБ, трябва да имаш десет години стаж като икономически анализатор, а за управител на БНБ трябва просто да имаш високи морални качества и да си признат експерт. Какво значи „признат експерт“? Аз не знам.“

Кадиев е на мнение, че най-правилно в тази ситуация е процедурата да се рестартира, което очевидно трябва да стане с гласуване и срещу двете кандидатури. „Не толкова заради личностите, колкото заради риска да се създаде разцепление в самата управляваща коалиция и да падне правителството. Това е най-голямата опасност“, предупреди финансистът.

Той е категоричен, че управляващите трябва да имат една кандидатура, защото сегашното положение води към политическа криза. „Колкото и да е важен постът управител на БНБ, не мисля, че той трябва да доведе до политическа криза. Не може опозицията да ти избира управителя на централната банка“, изтъкна Кадиев относно версията за възможна договорка една от кандидатурите – на Любомир Каримански от ИТН, да получи гласовете на опозицията.

Той посочи, че номинацията на Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ е „някакъв вариант в последния момент, поради което не е подготвен и с концепция и екип“. „За съжаление, тези постове в политиката се търгуват срещу подкрепа“, убеден е финансистът.

По пътя към еврозоната

Бившият министър на финансите Милен Велчев заяви по БНТ, че неприятно впечатление му прави, че няма консенсус в управляващата коалиция за обща кандидатура за управител на БНБ.

На въпрос какво мисли за двамата кандидати той заяви, че не е чул какви са намеренията на двамата кандидати как биха работили, нито е видял каквито и да е стройни програми. „Не познавам лично нито един от двамата. От биографиите им виждам, че имат зад гърба си немалки постижения във финансовата област“, обясни бившият финансов министър.

Милен Велчев подчерта, че БНБ има важно място в икономиката на страната. „Когато политическото говорене не е еднопосочно, централната банка има своя авторитет в обществото и има за задача да внесе успокоение в общественото мнение“, убеден е той.

Според него този пост е много важен, заради предстоящото влизане на България в еврозоната.

Попитан ако сега е финансов министър би ли бързал с приемането на страната ни в еврозоната той отговори: „Да категорично. Време е да се използват благата на едно такова членство“.

Относно Бюджет 2022 Милен Велчев очаква да се наложи актуализация през тази година предвид случващото се в света, но смята, че това не е приоритет на правителството. „Дефицитът, заложен в него, е прекомерен. Не можем да трупаме нови и нови дългове с темповете, с които го правим и то в година на растеж. Никой не е казал, че икономиката ще спре да расте, за да я вадим от криза“, аргументира се той.

По думите на бившия финансов министър санкциите, които се налагат на Русия, ще се отразят, но не толкова, за да тласнат към рецесия икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Стига сте търсили кризи вече, не ви ли омръзна, Петя Стоянова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още