IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Станчев: Българската идея за общи доставки на газ спира Русия да разедини ЕС

Европейските правителства работят проинфлационно и допълнително натягат ситуацията, смята икономистът

11:10 | 24.03.22 г.
Кр. Станчев: Българската идея за общи доставки на газ спира Русия да разедини ЕС

Европейският съюз (ЕС) не може да спре да купува руски газ, а Русия не може да спре да продава, защото не може да замести този източник на приходи. Пазарната логика зад българското предложение за общи покупки на природен газ е договорите с големи обеми да са на по-добри цени и с по-голяма стабилност. То обаче ще блокира и възможността на Русия да разедини Европейския съюз. Това мнение изказа в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria Красен Станчев, икономист и преподавател, основател на Институт за пазарна икономика.

По отношение на предложението на България към ЕС, свързано с намаляване на акцизи върху горивата и с общо договаряне на покупните количества на газ и цени от Русия, Станчев заяви, че и двете идеи са добри.

„В цената на горивата близо 50% е акциз и при ситуация, в която е трудно да се предвиди какво ще се случи на пазара на фючърсите, когато има търговия със страхове за бъдещето, е добре да се намалят изкуствените тежести върху цените – данъците, в случая акцизите“, посочи той.

Това е по-тежко обаче да стане за всички такива акцизи в сравнение с други - върху храни и цигари например. За повечето икономики в ЕС, които са по-задлъжнели, а това са повечето страни, това ще бъде много трудно решение, макар че е добро, заяви Станчев.

"Втората идея има едно много важна функция, която не се вижда на пръв поглед. Пазарната логика е, че договорите може би ще са на по-добри цени и по-дългосрочни", каза той. "Онова, което не се вижда, е, че това предложение всъщност блокира възможността на Русия да разедини Европейския съюз, тоест да предложи на България например по-евтини цени, а на другите да продава по-скъпо".

Тенденцията при руските цени както на петрола Урал, така и на природния газ е да продават относително стабилно, на вероятно леко намаляващи цени за обозримо бъдеще, допълни той.

Икономистът се надява войната в Украйна да спре до четири-пет седмици. Като причина за избухването ѝ той посочи Русия, която „не харесва политическия климат в Украйна“. „Русия се меси и иска да има послушни правителства навсякъде около себе си. Проблeмът не е НАТО”, подчерта той в анализ за случващото се в региона от 2004 г. насам.

По отношение на инфлацията Красен Станчев смята, че европейските правителства, в това число и българското, са започнали да работят проинфлационно и допълнително да натягат ситуацията. Той прогнозира умножаване на инфлацията по три в предстоящите месеци.

Коментирайки първите 100 дни на правителството икономистът е убеден, че началото на работата на новия кабинет „показва хаос, показва предпочитание към проинфлационни политики и предпочитание към държавна намеса”.  „А повечето неща трябва да се правят по обратния начин, независимо дали се говори за олио, за петрол, за електроенергия“, категоричен е Красен Станчев.

Той коментира и номинациите за нов управител на БНБ и, по думите му, те показват пълно неразбиране за какво става дума. „БНБ не е Българската банка за развитие, там не може да сложите приятел на управляващите. Там трябва да сложите приятел на света – приятел на еврозоната, приятел на МВФ и на Световната банка. Разбира се, не трябва да се пипат и критериите за избор, които са на Европейската централна банка“, настоява икономистът и определи доверието като най-важното за имиджа на управлението на БНБ.

Той е на мнение, че управляващата коалиция разбира централната банка като трамплин за кариерно израстване и решаване на политическите проблеми на коалицията. „Това, което днес излиза като новина, е много лошо. Плачевно лошо е”, заяви Красен Станчев и определи кандидатурите като липса на ориентация.

Водят ли се истински преговори между Русия и Украйна? Каква е предисторията на войната? Колко ще загуби от потенциала си руската икономика? Може ли войната да излезе извън границите на Украйна? Какви са икономическите очертания на кризата? Още за това може ли да бъдат заобиколени санкциите по SWIFT, какви са репутационните щети за Русия и какви са икономическите очертания на кризата може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още