IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кандидатите за управител на БНБ са единодушни за въвеждане на еврото и ефективен надзор

Андрей Гюров и Любомир Каримански представиха концепциите си с визия за управлението на централната банка пред депутатите от бюджетна комисия

21:13 | 31.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въвеждането на еврото и управлението на кредитния риск с ефективен банков надзор са сред основните приоритети, посочени в концепциите на двамата кандидати за поста на управител на БНБ – Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" и Любомир Каримански от "Има такъв народ".

В началото на заседанието на бюджетната комисия в парламента възникна съмнение за допустимостта на Гюров до изслушване, тъй като в Националния център за информация и документация не е видна докторската му степен от Виенския университет. Депутатите решиха кандидатите да отговорят на въпросите, защото по думите на Румен Гечев, който председателстваше комисията, големият дебат ще е в парламента.

По пътя на еврозоната

Работата на БНБ по въвеждането на еврото бе сред приоритетите и на двамата кандидати за гуверньор на централната банка. "Едно от нещата са превалутиране на депозити, превалутиране на кредити, на ценни книжа, на левови дялови участия в дружества, обезпечения, отчетени дъщерни компании също", коментира Любомир Каримански. В неговата стратегия има фокус върху инфлацията, както и върху подобряването на кредитните портфейли.

Акцент върху кредитният риск постави в концепцията си Андрей Гюров. "Мога да сравня тази ситуация с нивата на ваксинация срещу Covid - 30% ваксинирани срещу 70% неваксинирани. По подобен начин в българската банкова система отделни институции са ваксинирани срещу високи нива на риск – те използват вътрешни рейтингови модели, което покрива около 25-30 процента от целия кредитен портфейл в българската банкова система", заяви Гюров.

Според него е важно да се осигури приемственост и да се предприемат стъпки за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена българската банкова система.

Предизвикателствата

"Следващият мандат ще трябва да намери баланс между посрещане на икономическите предизвикателства пред финансовата система и предприемане на мерки за заздравяване и устойчиво развитие на българската банкова система", каза той и посочи пет приоритета, които са в основата на стратегическия план за управление на банковия регулатор – ефективен и модерен банков надзор, подготовка и управление на процесите по приемане на единната валута, дигитална трансформация на финансовия сектор, подобряване на комуникацията и издигане авторитета на БНБ като желано и уважавано място за работа.

Гюров е категоричен, че БНБ трябва да играе активна роля за преминаване към еврото. Той е убеден, че успехът за това минава през широка комуникационна кампания.

Кандидатът за управител на БНБ Любомир Каримански заяви, че основните му приоритети като стратегически цели за мандата от 2022 до 2028 година се съдържат в презентацията. "Те са свързани с това, което касае всеки човек в България – населението, фирмите и най-вече как централната банка може да помогне на правителството със съветите си", каза кандидатът на „Има такъв народ“. За пример той даде централните банки в Европа, които реагират на настъпилата кризисна ситуация и наслагването на няколко кризи.

Той съобщи, че първата му стратегическа цел, ако бъде избран, ще бъде да акцентира върху икономическите анализи, изследвания и прогнози, и в конкретика за приемането на еврото. Другите му приоритети ще са банковият надзор и регулациите, оценката на рисковете за банковата система, платежната инфраструктура и дигиталната трансформация, институционалното модернизиране и развитие на централната банка.

Дискусия за еврото

Любомир Каримански коментира и темата за присъединяването към еврозоната. "Искам да се спра по-специално върху целите, които БНБ трябва да си постави в тази посока. Първата цел, предвид предстоящата геополитическа ситуация, час по-скоро да предприемем мерки за адекватен план за присъединяване към еврото. В момента има един план, който е качен от юни месец 2021 г., този план обаче трябва да бъде адаптиран към настоящата ситуация и да бъде обновен", посочи кандидатът за гуверньор на БНБ.

Той  е категоричен, че предвид геополитическата ситуация централната банка трябва да има адекватен план за присъединяване към еврото, но затова трябва да има широка професионална дискусия, която след това да се ориентира към широката общественост, на която да се представят плюсовете и минусите на  присъединяването към еврозоната.

Любомир Каримански предупреди, че при разширяване на критерии за членство в еврозоната трябва да се предвиди отражението им върху пенсионната и здравната система. По думите му е необходимо да се отчетат всички основополагащи фактори към процеса на интеграция, сред които влиянието на вътрешната и външната среда, и дали няма да получим допълнителен шок от инфлацията.

Каримански настоява да се вземе предвид реакцията на публичния сектор след като се направи анализ на разходи – ползи за влизането на България в еврозоната, за да се видят предимствата, но и недостатъците на това членство.

Той смята, че сега БНБ е затворена и свръх консервативна. „Няма да критикувам правителството, но ще предоставя анализ с данните и БНБ ще алармира ако има нещо притеснително, което да изкривява картината“, отговори той на въпрос каква да е координацията на централната банка с изпълнителната власт.

„При мерките на БНБ за превалутиране важна е координацията, но и да се отстояват национални цели, да не се допускат чужди сценарии“, коментира той.

За банковата система

„За мен процесът на консолидация е оздравителен за системата, защото банковата дейност като бизнес модел в момента търпи доста атаки от по-иновативни компании, с по-ниски разходи и по-иновативни бизнес модели", каза в отговор на въпроси на депутати Андрей Гюров

Според него предизвикателства пред банковата система е възможността да осигурява достъп до пазара на нови иновативни компании за услуги, за да стане България предпочитана юрисдикция. Ако бъде избран за гуверньор на централната банка той ще настоява БНБ да има електронно деловодство, което да спести разходи, дори изцяло електронна дигитализация в улеснение на физическите лица и при издаване на лицензи.

Като предизвикателства пред БНБ той посочи отстояването на независимостта ѝ, както и прилагане на надзорни мерки за по-ниски лихви и такси на потребителите, насочване при кредитирането към проекти с добавена стойност.

Каримански е на мнение, че в регулациите на банковия надзор има дефицити как да се извършват оценките за обезпеченост. „Заради рисковете трябва да има устойчиви модели и пътна карта за тяхното намаляване, как да се реагира на кризите, кредитния риск да има мерки за минимизиране на натиска“, каза кандидатът за управител на БНБ.

По думите му, при оценка на проекти за кредитиране трябва да има и нестандартен модел, който да открива недостатъци, а банките да подобряват практиките за кредитния риск и да идентифицират проблеми на кредитополучатели и обезпечения.

„Няма индикации за влошаване на ситуацията и няма основание да се вдигат буферите, а капиталовата адекватност е достатъчна - над 19%. Достатъчни са всички мерки, които се вземат навреме при ипотечното кредитиране“, коментира Каримански ръста на заеми за покупка на жилища.

Андрей Гюров ще предложи на база анализ БНБ на институционално ниво да въведе по-таргетирани фактори за ограничение на инвестициите за размера на заемите в зависимост от оценката на имоти, като се има предвид продажбата и реализирането им на пазара, когато според сценариите цената е по-ниска от очакваното. Той отбеляза, че трябва да се преценява дали има концентрация на риск при отделните институции и достатъчно буфери.

Управление на резервите

„Управлението на златото да запази консервативност, това се отнася и до управление на валутните резерви. За това съм съгласен с г-н Каримански“, каза Андрей Гюров на въпрос как да се защити тяхната сигурност. Той напомни, че ценните ни книжа са с висок рейтинг, а за съхранението на златния резерв има договорни отношения, като трябва да се спазва и принципът на диверсификация.

След като депутатите зададоха въпроси и получиха отговори от кандидатите за гуверньор на БНБ, парламентарната бюджетна комисия ще подготви доклад, който ще внесе в парламента.
 

Последна актуализация: 09:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Бюджет и финанси виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Frosty
преди 5 месеца
То па сякаш някой ще ви пусне в еврозоната с тая 20% инфлация в бълягрия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 5 месеца
Тия какво евро ще въвеждат ,като те първа еврото го чакат трусове и удари от всякъде ,включително и от към ФЕД То пък толкова политическо и финансово късогледство бива ли Разберете ЕС ще мине на криви краставици ако и тях ги има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още