IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отстраненият директор на „Кинтекс”: България изнася оръжия за Украйна чрез посредници

Александър Михайлов твърди, че след 24 февруари са сключени нови договори на стойност 2 млрд. лева

11:43 | 27.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

 

Обемите на износ на оръжие от България са се увеличили 3-4 пъти от началото на войната в Украйна. Заводите наемат повече служители, които работят на три смени. Това заяви  в интервю за Нова телевизия отстраненият директор на „Кинтекс” Александър Михайлов.

По думите му след 24 февруари са сключени нови договори на стойност 2 млрд. лева и на практика  България доставя оръжие на Украйна чрез посредници.  „Това са стотици милиони, изгубени за българската икономика”, каза още Михайлов. 

Той бе категоричен, че завод „Кинтекс” никога не е изнасял оръжие за Украйна или Полша и Чехия, за които се предполага че са транзитни точки. „В същото време оръжията, които виждаме да се използват в боевете в Украйна, са същите, които се изнасят от България”, заяви Михайлов и намекна, че освобождаването му от длъжност е свързано с „таен износ на оръжия”.

Бившият директор отрече да е развивал паралелно оръжейна дейност с частни фирми, докато е бил начело на „Кинтекс”.

„Хипотезата, която имам, е ,че ако се цели тайно да се достави оръжие в Украйна, то едно ново ръководство на „Кинтекс” може да изпълни тази задача”, каза Александър Михайлов.

Припомняме, че през миналата седмица министърът на икономиката Корнелия Нинова освободи Александър Михайлов от ръководния пост в „Кинтекс”.

Заключенията за проблемите в управлението на оръжейната компания са установени от Инспектората на Министерството на икономиката и индустрията, който извърши проверката на работата ѝ за 2021 година. Препоръките са за сигнализиране на компетентните органи. Михайлов беше назначен на директорския пост в края на 2021 година. Според медийни публикации в началото на годината това е станало в нарушение на Закона за публичните предприятия, тъй като е управител и на две частни фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още