IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Диков: България е водеща държава по отношение на рециклирането

Основен проблем остава това, че гражданите не използват по достатъчно ефективен начин системите за разделно събиране, твърди експертът

18:01 | 28.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е водеща държава по отношение на рециклирането не само на това, което се генерира на вътрешния пазар, но и по отношение на капацитета от мощности за рециклиране на пластмасови опаковки. Това разказа Христо Диков от Българската оползотворяваща и рециклираща асоциация в интервю на Роселина Петкова за рубриката „Made in green” в предаването „В развитие” на телевизия Bloomberg TV Bulgaria. 

Ние имаме мощности, които са в пъти в повече, отколкото са генерираните опаковки в страната, каза гостът, според когото у нас се рециклират доста опаковки, които се внасят от Германия и Франция. 

По думите му основните проблеми в рециклирането на опаковки в България са породени от това, че гражданите не използват по достатъчно ефективен начин системите за разделно събиране, които съществуват. Голяма част от хората използват по предназначение контейнерите за разделно събиране, но не всички го правят. Покритието на системите за разделно събиране, което се осигурява на територията на страната от четири организации, обхваща над 6 милиона души в страната. Това е много широк обхват, но не всички граждани полагат необходимите усилия, категоричен е гостът.

„От нас се изискват допълнителни усилия и ние го правим, за да достигнем до тези граждани, които не са убедени в разделното събиране на отпадъците. Това, което генерално би допринесло за обръщане на тенденцията за използване на контейнерите за разделно събиране, и го очакваме от десетилетия, е т.нар. диференцирана такса „Битови отпадъци". Когато от една страна си отговорен да правиш разделно събиране, но и когато имаш икономически стимули, за да го правиш, то тогава ще се усети значителен ефект от използването на системите за разделно събиране”, подчерта Диков.

Още за инициативата „Пластик Пакт България“, кои са основните проблеми при рециклирането, колко ще струва на бизнеса преминаването към кръгова икономика и каква инфраструктура е необходима за разделно събиране на отпадъците може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още