IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От бутилка в бутилка – узря ли моментът за депозитна система у нас?

Една бутилка за многократна употреба може да достигне до 50 цикъла, преди да бъде рециклирана

10:47 | 12.04.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<a href="https://unsplash.com/@mihaly_koles?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Mih&aacute;ly K&ouml;les</a>&nbsp;on&nbsp;<a href="https://unsplash.com/s/photos/pet-bottle?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></em></p>

Снимка: Mihály Köles on Unsplash

Задължителният депозит за пластмасови бутилки е в сила в Германия от 2003 г., но с няколко изключения. Това вече е в миналото - от януари 2022 г. потребителите ще получават обратно депозит за почти всички напитки, продавани в бутилки за еднократна употреба от PET пластмаса* или алуминиеви кенчета.

В началото на 2022 г. в супермаркетите на Германия настъпи голяма промяна - оттогава задължението за депозит ще се прилага за всички напитки в опаковки за еднократна употреба почти без изключение. При въвеждането през 2003 г. това задължение се прилагаше за голям брой напитки в опаковки за еднократна употреба, които могат да бъдат закупени в супермаркети, пазари за напитки или павилиони. Те включват вода, безалкохолни напитки и бира.

През 2006 г. вече имаше промяна - оттогава всички търговци на дребно, които продаваха етикетирани еднократни бутилки и кутии, трябваше да ги приемат обратно дори ако самите те не са продавали точно тези продукти. Преди това съдържанието на бутилките определяше дали за тях има депозит, или не. Сега това зависи от материала на опаковката.

Към 2020 г. приблизително 40 държави по света са въвели система за депозит за бутилки, включително Исландия, Еквадор, Нидерландия, Хърватия и всички скандинавски страни. В Съединените щати такава е въведена в 10 щата - Калифорния, Кънектикът, Хавай, Айова, Мейн, Масачузетс, Мичиган, Ню Йорк, Орегон и Върмонт (както и в Гуам). Тя е въведена и в голяма част от Канада, става ясно от доклад на Changing Markets Foundation, в който се посочва също, че осем държави са въвели законодателство за въвеждане на депозитни системи за бутилки в близко бъдеще. В изследването се посочва също, че девет държави към момента провеждат дискусии, за да проучат дали подобна схема би била осъществима.

Еднократна и многократна употреба - каква е разликата?

„Има депозитни бутилки за еднократна и многократна употреба", обяснява Герхард Кочик от Федералната агенция по околна среда пред myHOMEBOOK. Има депозит от 25 цента за еднократни бутилки, както и за кенчета. При бутилките за връщане - без значение дали са пластмасови, или стъклени - обикновено германците получават 15 цента, а при бутилките за бира - само 8 цента. След това бутилките се почистват и се пълнят отново. Според Кочик една бутилка за многократна употреба може да достигне до 50 цикъла, преди да бъде рециклирана. „Бутилките от PET за многократна употреба не правят толкова много цикли, колкото стъклените бутилки", казва експертът по опаковките.

От друга страна, бутилките за еднократна употреба, като например тези от PET, влизат в обращение само веднъж и след това директно се рециклират. „За рециклирането на PET обаче е необходима по-малко енергия, отколкото за рециклирането на стъкло", обяснява Кочик. Като цяло производството на стъклени бутилки е много ресурсоемко. Но при бутилките за многократна употреба това няма голямо значение, защото бутилката се използва многократно.

И така – без съмнение депозитната система** може да бъде най-ефективният потребителски избор при борбата срещу замърсяването на околната среда и за възстановяването на материали. Тя постига по-високи нива, отколкото която и да е друга система за сепариращо събиране на суровини (средно 90% до 97% в някои страни като Германия или Норвегия). И неслучайно системите за депозитно връщане в момента привличат голямо внимание в Европа.
 
Германия и Норвегия са сред известните примери за добре работещи системи в Европа. На Стария континент схемата вече е въведена и в Литва и Швеция, а други европейски държави вече предприемат стъпки за въвеждане на такава система, включително Франция и Румъния, чието въвеждане е в процес на обсъждане.

От 1 януари 2023 г. и в Полша ще бъде въведена национална система за депозит на бутилките за напитки. Министерството на климата и околната среда представи проектозакон, според който бутилките от PET за еднократна употреба с вместимост до 3 литра и стъклените бутилки за напитки за многократна употреба с вместимост до 1,5 литра ще подлежат на системата, но все още не е определен размерът на депозита, който трябва да се плаща. 

Предприятията, които пускат на пазара напитки в гореспоменатите опаковки, трябва в бъдеще да организират и разделно събиране на опаковките или отпадъците от опаковки. В този контекст от магазините за търговия на дребно се изисква да създадат капацитет за обратно приемане и да възстановяват депозити. Основната цел на проекта, представен от министъра на околната среда Яцек Оздоба, е да се намали количеството на произвежданите отпадъци, да се получат висококачествени отпадъци за рециклиране и да се използват рециклираните отпадъци като източник на суровини.

Ситуацията в България

Депозитната система за отпадъци под формата на вендинг машини за пластмасови и стъклени опаковки може да бъде въведена в България от следващата година, каза в началото на 2022 г. по време на парламентарно изслушване министърът на околната среда и вицепремиер Борислав Сандов. По думите му са планирани промени в Закона за управление на отпадъците, за да се премахне картелизацията и изкуствено поставените бариери пред навлизането на малки и средни фирми в сектора на т. нар. кръгова икономика. Според Сандов още през тази година ще се стартира мащабна информационна кампания, а идеята срещала одобрението и подкрепата от почти всички заинтересовани страни.

И това сякаш наистина е така. „Като задължена индустрия в България ние сме твърдо решени да продължаваме да изпълняваме дефинираните от европейското законодателство национални цели. Приоритет на бранша е затварянето на кръга за нашите опаковки в страната по модела „От бутилка в бутилка“ посредством оптимално събиране, рециклиране и употреба на рециклирания материал в производството на нови опаковки за напитки“, коментира Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ), цитирана в прессъобщение на организацията.

Подкрепа на заявените усилия за въвеждане на депозитна система в страната изразяват и от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ), Българската оползотворяваща и рециклираща организация (БОРА) и Българската стопанска камара (БСК).

„Функционирането на действащата система за разделно събиране на отпадъци от опаковки в годините от нейното въвеждане и функциониране досега винаги е осигурявалo изпълнение на целите за рециклиране на национално ниво. Работата на Организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки и рециклиращата индустрия по отношение на развитието на действащата система и инвестициите по надграждането ѝ във връзка с изпълнението на разпоредбите на новоприетите законодателни актове в страната вече са в ход“, се пояснява в позицията на БОРА.

Какви са следващите стъпки?

Според браншовите асоциации ефективното за страната ни решение трябва да отговаря на няколко условия:

- Да е създадено и финансирано от задължената индустрия, с оперативно управление от централна организация с нестопанска цел (без печалба);

- Да осигури национално покритие и съвместимост с вече установената в страната система за разделно събиране на опаковки, така че всеки гражданин във всяка точка на България да участва в процеса. Да е неразделна част от подобрено и още по-ефективно използване на създадената в страната инфраструктура за рециклиране и производство на опаковки, насърчаващо инвестиции в нейното развитие и генериращо добавена стойност в страната;

- Да заложи на модерна и ефективна инфраструктура, която обезпечава удобни точки на обратно изкупуване на опаковките - вендинг машини и други цифрови и технологични решения. Като най-иновативната в тази област задължената индустрия залага на SMART решенията, които да улеснят всички граждани и да отразят спецификата на силно фрагментирания сектор на търговия на дребно у нас. Целта е и десетките хиляди малки търговски обекти да запазят и развиват своята дейност при въвеждането на системата;

- Да осигурява на производителите на напитки справедлив и законово определен приоритетен достъп до рециклирания материал като условие за изпълнение на техните отговорности като задължена индустрия. От ключово значение за процеса, така че той да не доведе до оскъпяване за крайния потребител, е рециклираният материал да остава и да се използва повторно в производството в България;

- Да постига като минимум 90% възвръщаемост за всеки опаковъчен материал, да е основана на принципа на ефективност на разходите за индустрията, с възможности за силен контрол;

- Да е подкрепена със силна правна рамка, която ясно определя елементите и задълженията на производителите, задълженията за обратно приемане на опаковките и мерките за минимизиране и пресичане на измами.

И така – кога ще започне въвеждането на депозитната система в България и как ще се проведе информационната кампания? Как ще се популяризира системата и кой ще участва в нея? Отговорите на тези въпроси може да научим на международна конференция в София на 19 април с участието на министър Сандов, министри от региона и представители на индустрията от България и Европа.

*PET е синтетичен материал с наименование „полиетилен терефталат“, който принадлежи към групата на полиестерите и е вид пластмасова суровина, получена от петрол. PET е най-рециклираната пластмаса в света. Тя може да се рециклира за неопределено време, ако се приложи ефективен процес.

**Депозитна система (или система за възстановяване на депозит) е схема за събиране, при която при покупката на опакован продукт потребителите заплащат допълнително малка сума (депозитна такса) за опаковката и която сума ще им бъде възстановена при връщане на празната опаковка в специфичните точки на събиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, крайно време е да се намали пилеенето на ресурс от всякакъв вид. Многократно използване, рециклиране и нови техмологии, това е рецептата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
melon
преди 2 години
Дааа, аз навремето така правех - като ми потрябват парички, връщах шишетата от балкона. Имаше си система идеална, какво ни навират западняците сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
да бе, ъзряла... то така беше по камунизъма, ама нали трябва да има опаковачна индустрия и растеж...кой ти мисли дългосрочно в днешно време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още