IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКК сезира прокуратурата за нарушения в "Кинтекс"

Бившият директор е управлявал дружеството еднолично, констатират от Държавната консолидационна компания

14:47 | 08.06.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От Държавната консолидационна компания (ДКК) ще сезират прокуратурата за еднолично управление на "Кинтекс" от страна на старото ръководство. Това обяви на пресконференция в Министерството на икономиката и индустрията Смиляна Нитова, изпълнителен директор на „Държавната консолидационна компания“  ЕАД (ДКК). На срещата присъстваха и новият председател на Съвета на директорите на „Кинтекс“ ЕАД Анита Великова, както и зам.-председателят на Съвета на директорите Александър Павлов.

Сигналът е на база доклади и констатации от тях.

Печалбата за първото тримесечие на 2022 г. на "Кинтекс" ЕАД е около 17 пъти по-малка в сравнение с миналогодишната за същия период, посочва се в съобщението на Министерството на икономиката и индустрията.

По време на брифинга стана ясно, че ръководството на ДКК е възложило на Съвета на директорите на "Кинтекс" да направи проверка на състоянието на дружеството и да изготви доклад. Нитова констатира още, че старото ръководство, единствено от дъщерните дружества, не е представило нито годишния финансов отчет на дружеството, нито отчета за тримесечието до вчера. 

Във връзка с изнесени неистини от бившия изпълнителен директор Александър Михайлов в редица публични изяви и твърдението му, че е сключил много изгоден договор за „Кинтекс“ на стойност 42 млн. евро за износ на специална продукция, бе подчертано, че такъв договор не е намерен в дружеството. "Всички сключвани договори за последните шест месеца не са докладвани в Съвета на директорите. Следва изводът, че бившият изпълнителен директор Александър Михайлов е управлявал дружеството еднолично, не е спазвал правилата нито на устава на "Кинтекс", нито за правилата за работа на Съвета на директорите, нито договора за управление. Той не е уведомявал и ръководството на ДКК за сключваните договори", обясни Смиляна Нитова.

Изпълнителният директор на ДКК определи като по-интересни другите договори, които са сключвани. "Има такива, които преповтарят определена дейност, т.е припокриват дейността на един граждански договор с друг такъв, който е действащ. Фрапантен е случаят с Агентския договор. Там са платени над половин милион долара за дейност, която е осъществена преди сключването на този договор. Интересно е, че за един ден е сключен договорът, споразумението към него и е представена проформа фактурата от другата страна, а в едноседмичен срок е платена сумата", съобщи тя.

Като друг показателен случай за работата на старото ръководство на "Кинтекс" Нитова посочи, че през същия период има отказ в Египет от представителството на ВМЗ от страна на „Кинтекс“ ЕАД и е прехвърлено на частна фирма, където Михайлов е бил на ръководна длъжност.

Припомняме, че преди месец министърът на икономиката Корнелия Нинова смени ръководството на ДКК, след това отстрани директора на „Кинтекс“.

Миналата седмица ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) пък взе решение да смени борда на ВМЗ-Сопот - друго оръжейно дружество под шапката на Министерството на икономиката и индустрията. За първото тримесечие на 2022 г. управляващият в момента борд реализира загуба в размер на 1,640 млн. лева. Досегашното ръководство е отказало и да преведе дивидента от печалбата на дружеството за миналата година, който е 3 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още