IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите дадоха зелена светлина ОИСР да започне икономически преглед на България

Гласуването на ратификацията предизвика спорове в пленарната зала между депутатите на ГЕРБ и ПП

13:25 | 10.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Депутатите ратифицираха в петък на две четения Споразумението за извършване на Икономически преглед на Република България между страната ни и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
Изготвянето на този икономически преглед е задължителна стъпка по пътя на присъединяването на България към организацията. Целта му е да изясни състоянието на икономиката, финансовата система и на политиките в различни сфери.

Дейностите, които ОИСР ще извърши в полза на България съгласно споразумението, са на стойност 800 хиляди евро и обхващат периода от 1 януари 2022 г. до 31 декември 2023 г. 

Припомняме, че процесът по присъединяване включва задълбочена оценка на над 20 технически комисии за съответствието на страните със стандартите, политиките и практиките на ОИСР. Техническите прегледи ще покриват широк набор от политики и ще са фокусирани върху приоритетни въпроси като свободна търговия и инвестиции, напредък в публичното управление, антикорупционни мерки, както и ефективна защита на околната среда и мерки срещу изменението на климата.

Няма краен срок за завършване на процеса по членство. Резултатите и времевата рамка ще зависят от капацитета на всяка една от държавите за адаптиране и напасване спрямо стандартите и практиките на организацията.

След като бъдат завършени техническите прегледи на комисиите на ОИСР, финално решение за присъединяването на България към организацията трябва да бъде взето единодушно от всички членки на групата.

Гласуването на ратификацията предизвика спорове в пленарната зала между депутатите на ГЕРБ, които изтъкнаха усилията на последното правителство на Борисов, за да се стигне до членство, и "Продължаваме промяната", които пък отправиха критики към предишните управляващи, че не са се справили с корупцията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още