Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Политика

ОИСР започва преговори за членство с България

Процесът ще включва задълбочена оценка на над 20 технически комисии, като преди покана може да се изиска промяна в законодателството на кандидатките

ОИСР започва преговори за членство с България

Снимка: Getty

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) съобщи, че започва преговори за членство с шест държави, сред които и България. Това става ясно от съобщение на сайта на организацията.

Заедно с нас процесът по членство започват още Аржентина, Бразилия, Хърватия, Перу и Румъния.

Стъпката следва „внимателно обсъждане“ на базата на рамката за прием на нови членове и „напредъкът, постигнат от шестте страни“, откакто е подадена първата им заявка за членство, става ясно още от съобщението.

Още по темата

„Индивидуални пътни карти за подробен процес на оценка ще бъдат подготвени и осигурени на тези страни, които потвърдят своето придържане към ценностите, визията и приоритетите“ на ОИСР, се посочва още в текста.

След като стана ясно решението генералният секретар на ОИСР Матиас Корман коментира, че то е доказателство за развитието на организацията. „Членството в ОИСР остава най-директния и ефективен начин за гарантиране на приемането и разпространението на нашите общи ценности, принципи и стандарти по света“, посочи Корман.

Той отбеляза, че страните кандидатки „ще може да използват процеса по присъединяване, за да насърчат по-нататъшни реформи в полза на своето население, като в същото време подсилят ОИСР като общност на сходно мислещи (нации – бел. Ред.), отдадени на базирания на закона международен ред“.

След като бъдат получени отговори от страните кандидатки на официалното писмо на генералния секретар, ще бъде приета пътна карта от Съвета на ОИСР и ще бъдат зададени индивидуални условия, правила и цялостен процес за прием. Писмо е изпратено до премиера Кирил Петков.

Процесът ще включва задълбочена оценка на над 20 технически комисии за съответствието на страните със стандартите, политиките и практиките на ОИСР.

Вследствие на тези технически прегледи и преди официална покана за членство може да бъде изискана промяна в законодателството на страните, техните политики и практики, отбелязват още от ОИСР.

Техническите прегледи ще покриват широк набор от политики и ще са фокусирани върху приоритетни въпроси като свободна търговия и инвестиции, напредък в публичното управление, антикорупционни мерки, както и ефективна защита на околната среда и мерки срещу изменението на климата.

От организацията уточняват, че няма краен срок за завършване на процеса по членство. Резултатите и времевата рамка ще зависи от капацитета на всяка една от държавите за адаптиране и напасване спрямо стандартите и практиките на организацията.

След като бъдат завършени техническите прегледи на комисиите на ОИСР, финално решение трябва да бъде взето единодушно от всички членки на групата.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Политика
Пенсиите да се увеличават поетапно, съветват бивши социални министри