IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обяви за обществени поръчки за над 34 млн. лв. са били с редица нарушения

Проверки на Агенцията по обществени поръчки от 13 до 24 юни установи, че някои възложители не са договорили условия без риск

15:50 | 07.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Агенцията по обществени поръчки е констатирала нарушения при възлагането на обществени поръчки за общо над 34 млн. лв. при възложители, на които вече е изпратила препоръки за промяна в обявленията, съобщи на сайта си агенцията. В направените проверки от 13 до 24 юни, експертите установяват, че някои от възложителите не са договорили условия без риск, свързани с качество/цена, параметри в договорите и квалификация на наетите за изпълнението им.

Проверки са направени във ВМА, „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД, „Електроразпределение север“ АД, Агенция по заетостта, СА „Д. А. Ценов“, Община Велико Търново, Община Карнобат, „Топлофикация София“ ЕАД.

От Агенцията обясняват, че проверката се извършва на два етапа – преди и след започване на процедурата. 

В становището си за Военномедицинска академия, която е възложила обществена поръчка за 6,190 млн. лева без ДДС, като е търсила най-ниската цена за приготвяне и доставка на готова храна за нуждите на ВМА и структурите ѝ в страната, проверката е установила, че не са взети предвид препоръки от първия етап на проверката, които засягат оценката на оферти.

В обществена поръчка за възстановяване на антикорозионното покритие на съществуващи стоманени конструкции и електросъоръжения от електропреносната мрежа на стойност 24,9 млн. лева, дружеството „Електроенергиен системен оператор“ не е спазило изискванията участниците да разполагат с технически лица с определена квалификация за безопасност при работа в електрически уредби и мрежи. Не е взета предвид препоръката на АОП, че е трябвало да допусне еквивалентна квалификация и за чуждестранните лица.

Агенцията е установила нарушения и на „Електроразпределение северАД при обществената поръчка на стойност 300 хил. лева за доставка на шунтови реактори за СрН и НН по обособени позиции за нуждите на дружеството. 

При нея не са взети предвид препоръки от първия етап на контрола, които се отнасят до осигуряване на необходимата информация относно максималната стойност на договора и количествените му параметри. В изпратените мотиви условието реакторите да са произведени не по-рано от шест месеца е аргументирано с възможността да се достави залежала стока, която да окаже негативно влияние върху функционалните качества на продукта. От АОП настояват възложителят  да обоснове, че посоченият риск не може да бъде преодолян по друг начин.

В обществената поръчка на Агенцията по заетостта на оферта с прогнозна стойност без ДДС над 1,566 млн. лева, при която е търсена най-ниската цена на услуги по почистване и хигиенизиране на сградния фонд прилежащите външни площи на социалното ведомство, възложителят не е изпратил мотиви до АОП защо поръчката не е разделена на отделни процедури за обществени поръчки.

Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ не е спазила законоустановения срок да промени документите в обществена поръчка за 420 хил. лева за доставка на нетна активна електрическа енергия и избор на координатор на стандартна балансираща група за нуждите на учебното заведение.

Това становище Агенцията предписва след втората проверка към 6 юли, след като установява, че има решение на ВУЗ-а за прекратяване на процедурата от 22 юни, което все още не е изпълнено.

При  търсене на най-ниска цена на доставка и монтаж на отоплителни устройства за битово отопление на пелети и радиатори в град Велико Търново на стойност 388,308 хил. лева без ДДС, осигурено европейско финансиране, Община Велико Търново е спазила изискванията на Закона за обществените поръчки.

Община Карнобат също е изпълнила изискванията на Агенцията за доставка на най-ниска цена на нетни количества активна електрическа енергия (средно/ниско напрежение) и избор на координатор на балансираща група за нуждите на Община Карнобат и ОП „БКРД“, гр. Карнобат“.

При обществената поръчка с осигурено европейско финансиране за 900 хил. лева общинската администрация е коригирала промени в обявлението според предписанието на агенцията.

Топлофикация София“ обаче не се е съобразила с предписание на АОП да изготви критерии за възлагане с оптимално съотношение качество/цена в обществената поръчката: „Печат, сгъване, пликоване и доставка на писма, съобщения и фактури до потребители на топлинна енергия“.

В обявлението не е предвидено представяне на удостоверение за данъчна регистрация и еквивалентни документи за изпълнители чуждестранни лица съгласно изискването на ЗОП преди сключване на договора, пише в становището на Агенцията. До 6 юли „Топлофикация София“ не е публикувала становище, с което да съобщи дали са взети мерки след проверката на Агенцията.

Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още