IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще работят ли новите промени в Закона за обществените поръчки?

Същинският контрол не идва от държавата, той идва от страна на другите участници, твърди доц. Събин Събев

22:37 | 14.06.22 г.
Ще работят ли новите промени в Закона за обществените поръчки?

Последното предложение за промени в Закона за обществените поръчки въвежда нови елементи, които биха повлияли добре за прозрачността при възлагането им. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria доц. Събин Събев, експерт по обществени поръчки.

„Все пак най-важният коректив е възможността за обжалване, именно тя помага за намаляване на корупционните възможности“, каза гостът, но добави, че възможностите за непрозрачно възлагане на обществени поръчки едва ли някога ще бъдат елиминирани напълно. 

„Същинският контрол не идва от държавата, той идва от страна на другите участници, защото те са заинтересовани от законното възлагане на обществените поръчки. Много е важно и обществото да застане на страната на закона и на добросъвестните участници в този процес“, категоричен е доцентът.

Той отбеляза две положителни промени в настоящия законопроект за обществените поръчки. Първата е изменение в член 70, където отпада изискването за прилагане на текст за начин на изпълнение. „Това беше един литературен разказ за това как ще бъде изпълнена поръчката, комисията оценяваше колко добре участникът умее разказва какво ще направи, а не се оценяваха реалните му възможности“, каза Събев.

Другата положителна промяна е премахването на възможността възложителят да отстранява участник, който е допуснал дребни формални грешки, които не водят до промяна в класирането. Според експерта има случаи в практиката, когато дребни грешки са се използвали като претекст за отстраняване на участници.

Негови колеги смятат, че тези промени ще доведат до повече обжалвания. Според Събев обжалването само по себе си не е лошо, тъй като е важен коректив, но проблемът е, че самия процес е много продължителен.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването вижте тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още