IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успява ли статистиката да пребори стъкмистиката?

Всеки усеща инфлацията по различен начин заради различното потребление, обясни новоизбраният председател на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов

20:03 | 14.07.22 г. 2
Успява ли статистиката да пребори стъкмистиката?

"Статистиката става стъкмистика само когато се разглежда от хора, които не са специалисти в областта, когато хората не са достатъчно запознати какво точно представляват данните, които НСИ събира и разпространява. Поради това, едно от направленията, в които трябва да се работи през следващите години, е представяне на метаданните и представяне точно какво представлява този показател", смята Атанасов.

Той даде за пример инфлацията, като посочи, че тя представлява измерител, наречен индекс на потребителските цени, който измерва средното равнище на цените в страната. "Инфлацията показва средно с колко са се променили тези цени“, поясни той, но заяви, че всеки човек има различна структура на потреблението и тя се различава от средната.

По думите му личната инфлация, или промяната на цените, които се отнасят за отделния човек, малко или много се различават от средната.

Гостът сподели, че в интернет страницата на НСИ има отворен за всеки калкулатор на лична инфлация, където могат да се въвеждат параметрите на личното потребление.

„Структурата на потреблението се променя през годините и ще продължи да се променя, което налага включването на нови стоки и услуги в индекса“, коментира председателят на НСИ.

Доц. Атанасов разкри, че ключова част от концепцията му е засилване на колаборацията и обмена на данни на НСИ с други организации. Той се надява, че това ще скъси времето за тяхната обработка и производство на информация, ще намали разходите и ще увеличи качеството.

„Ако тръгнем в колаборация с Националната агенция по приходите (НАП) ще имаме изчерпателни данни и ще можем да произведем статистика за средните заплати по длъжности за страната и дори по области“, даде пример той.

Как ще се модернизира българската статистическа система? Какво (не) измерва българската статистика? Защо държавите от древността извършват преброяване на населението? Ще научим ли през есента защо има разминаване в статистиката с разлика от 300 хиляди души в България? Кога ще има зелена статистика в България може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
A де?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
че откога те са две различни неща ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още