IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП върна неизпълнен третия мандат

Президентът призова Народното събрание да реши проблема с председателя на КЕВР веднага

10:13 | 28.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

БСП върна на президента третия мандат за съставяне на правителство.

Дотук се стигна след като вчера парламентът бламира съвместната управленска програма на БСП, "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

„Парламентарната група положи всички възможни усилия в рамките на 47-ото НС да бъде съставено правителство. Съставихме управленска програма, но за съжаление ИТН оттегли подкрепата от законодателната програма, която вчера беше свалена от дневния ред на българския парламент. БСП взе решение да не посочи кандидат за министър-председател и връщаме мандата като неизпълнен“, заяви Георги Свиленски, председател на ПГ на "БСП за България".

Румен Радев поздрави БСП за положените усилия. Той посочи, че заедно с неизпълнения мандат управляващата коалиция завещава хаос в енергетиката, който може да прерасне в колапс. 

Радев използва случая да се обърне към народните представители за отговорност и намиране на решение за председател на КЕВР. Той призова да бъде намерено решение на този важен казус до края на седмицата.

По този повод Корнелия Нинова заяви, че са положили всички усилия и си дават напълно сметка каква тежест е КЕВР да не работи в предстоящите тежки месеци.

"Бяхме обвинени, че задържаме мандата, за да останем още една седмица на власт, което не е така. Просто сме загрижени за ситуацията в страната и искахме да продължат преговорите, докато се реши проблемът с КЕВР", каза тя.

Държавният глава пожела успех на политиците на предстоящите парламентарни избори.

Нинова атакува Радев: Той е част от тези, които свалиха кабинета

Корнелия Нинова атакува президента Румен Радев веднага, след като приключи срещата, на която бе върнат неуспешния трети мандат.

"Президентът не е спрял да критикува това правителство от пърия му ден, въпреки че той създаде основната партия в коалицията. Смятаме, че той е част от групата, която свали действащото правителство“, каза Нинова пред сградата на президентството.

"Не приемаме критиката на президента към БСП, че оставяме хаос в енергетиката. Да я насочи към ИТН и Слави Трифонов, които излъчиха министъра на енергетиката. Няма да носим отговорност за това, ние многократно предупреждавамхме преди три месеца да не се спират преговорите с "Газпром", а сега - че трябва да се реши проблемът с КЕВР. Нашата социална политика беше стълбът на това правителство. Свършили сме това, което се изисква от нас", допълни лидерът на левицата.

Корнелия Нинова насочи отговорността оттук нататък към Румен Радев и го призова да не се оправдава с наследството.

Според Нинова няма как да се избере за два дни нов шеф на КЕВР, както поиска президентът.

Лидерът на БСП заяви, че не съжалява, че партията е издигнала Радев за президент и припомни, че кандидатурата му е била лично нейна. "Първия си мандат дължи на БСП, за втория вече го подкрепиха и други партии", припомни Нинова.

Румен Радев не е повдигал въпрос за министри от БСП в служебния кабинет, но Корнелия Нинова изрази съмнение, че ще привлече социалисти зад гърба на партията. "Но ние не носим отговорност - да се знае, че БСП не участва в този кабинет", категорична бе тя.

Президентът следва да разпусне парламента, да определи дата за предсрочни избори и да назначи за четвърти път служебно правителство. В зависимост от това кога ще бъде прекратен животът на 47-ото НС зависи и кога ще бъде датата на изборите.

Втори октомври е първата възможна дата, в случай че президентът разпусне в края на месеца настоящия парламент. В случай че държавният глава реши да удължи с още една седмица работата на депутатите - датата е 9 октомври. Ако Румен Радев реши да се съобрази с първоначалната идея на БСП парламентът да работи до 15 август, вотът ще е на 16 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още