IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът и науката обединяват усилията си в програма за 2 млрд. лв.

Започна обществено обсъждане на Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“

16:19 | 28.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бизнесът, индустрията и науката ще развиват съвместна научно-изследователска дейност и ще създават нови технологични решения и модерни продукти. В следващите седем години в подобряването на взаимодействието помежду им, както и в разработване на повече иновации ще бъдат инвестирани над 2 млрд. лв. Средствата са по новата за България Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“.

Изпълнението ѝ ще се координира от Министерството на иновациите и растежа, съобщиха от ведомството.
В момента по програмата се правят обществени консултации, а до края на годината се очаква тя да бъде приета от Министерския съвет и от Европейската комисия.

Програмата има два основни приоритета – „Устойчиво развитие на българската научноизследователска и иновационна екосистема“ и „Цифрова трансформация на публичния сектор“. Освен подобряване на сътрудничеството между научните организации, висшите училища и компаниите, по първия приоритет ще бъдат развивани вече изградените центрове за върхови постижения и компетентност. Ще се подкрепят внедряването на технологии, трансфера на знание и скъсяването на пътя от проучванията до иновациите.

Ще бъдат финансирани проекти, получили знака за качество „Печат за върхови постижения“ по програмите „Цифрова Европа“ и „Хоризонт Европа“ на Европейската комисия. Ще се инвестира още и в нови индустриални иновационни програми за развитие на технологии, чрез които регионите на страната да станат по-конкурентоспособни и климатично неутрални.

Специален акцент ще бъде поставен върху подобряването на умения и придобиването на нови компетенции във и за бизнеса.

Във втория приоритет на програмата е предвидено финансиране за дигитализация на публичния сектор, включително повишаване на киберсигурността в администрацията. Ще се изпълняват и проекти, свързани със създаването на пространства от данни, отворен достъп до наука и др.

Коментари по проекта на програмата може да се изпращат до 26 август 2022 г. през Портала за обществени консултации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още