IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е ключът към успеха в предприемачеството?

Да си готов да разбиеш моделите е сред най-важните неща, казва Стоян Недин, ментор в телевизионното стартъп състезание "Дръзките"

17:06 | 03.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Едно от най-важните неща за предприемача е да е готов да разбие моделите. Това каза Стоян Недин, партньор във "Витоша Венчър Партнърс", ментор в телевизионното стартъп състезание "Дръзките", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Bloomberg TV Bulgaria организира първото у нас телевизионно стартъп състезание "Дръзките", като кандидатстването е до 14 август 2022 година.  

Според Недин куражът и смелостта на предприемача трябва да се съчетават с вярата в собствените сили и с дисциплината.

"За да бъдеш успешен, трябва да знаеш, че е абсолютно нормално да се провалиш, но след това да смениш пътя и да продължиш по различен начин. На всички предприемачи им се налага да го правят стотици пъти", каза гостът. 

Креативното копиране е една от най-успешните стратегии за правене на голяма компания, смята Недин.

По думите му основните стожери на успеха в предприемачеството е оценката дали проблемът, който се решава, е достатъчно голям, дали има достатъчно добро решение, дали то може да се наложи достатъчно конкурентно на пазара, достатъчно голям ли е пазарът, екипът достатъчно силен ли е да изгради решението технологично, да го продава след това, включително и в чужбина, каза още Стоян Недин.

"Има и още много други въпроси, но това е начинът на мислене, който ще искаме да посеем в ума на участниците (в първото телевизионно стартъп състезание "Дръзките" - бел. ред)", заяви той.

Относно средата за стартъп общността Недин каза, че тя се променя по-силно в световен мащаб, отколкото в България. Причината той обясни с факта, че у нас тя е "сравнително бутикова". "Най-голямата промяна, усетена през последните месеци, е, че частни инвеститори са се отдръпнали от сделки. Вече сме свидетели, че частни пари се отдръпват от пазара", посочи Недин.

Като позитив от задаващата се рецесия гостът посочи "отрезвяването на оценките". "Би било сравнително приятно за нас да видим по-ниски оценки на пазара, защото по рождение венчър-кепитал оценките на стартъпи са завишени. Това не е лошо, но не трябва и да се прекалява", съветва Стоян Недин.

От друга страна, по думите му, рецесията ще се отрази по-негативно на по-смелите и по-нестандартните бизнес идеи и решения, защото в такава среда "хората се свиват" и са по-малко склонни да си купят иновативен продукт и услуга. "Но със сигурност най-умните и дръзките ще спечелят от тази криза", смята той.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още