IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първанов върна пенсионната реформа обратно в парламента

Президентът наложи вето, защото са приети разпоредби, които накърняват съществени социални придобивки и права на гражданите

21:17 | 11.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Първанов върна пенсионната реформа обратно в парламента

Президентът Георги Първанов наложи вето над пенсионната реформа и върна за ново обсъждане в парламента Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 година.

В мотивите за този ход Първанов посочва, че в документа са заложени разпоредби, които накърняват съществени социални придобивки и права на гражданите. Освен това бюджетът „съдържа съществени и непреодолими законодателни недостатъци, засягащи основни и неотменими права на гражданите и е приет при съществени процедурни нарушения на законодателния процес”, посочва президентът.

Първанов се обявява против заложената липса на индексиране на пенсиите през 2012 година, което според него води до отменянето на т.нар. златно швейцарско правило.

„Многократно съм заявявал, че категорично не приемам политиката на управляващите от началото на техния мандат да не прилагат чл. 100 КСО, който предвижда всички пенсии да се осъвременяват ежегодно с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени (инфлацията) през предходната календарна година”, посочва Първанов.

Първанов заявява, че споделя експертните оценки, че промените в пенсионната възраст не гарантират очаквания финансов резултат и не са съобразени с острите проблеми на пазара на труда, поради което прокризисният ефект ще бъде по-силно изразен, отколкото антикризисния.

Значителна част от спестения ресурс в пенсионния фонд на Националния осигурителен институт ще отиде за покриване на допълнителните разходи по фонд „Безработица”, който също е с висок бюджетен дефицит, опасява се президентът.

В пенсионната реформа са заложени норми за увеличение на пенсионната възраст, предложени неочаквано и без спазване на принципите на осигуряването и установената законова процедура, които взривиха социалния мир и бяха категорично оспорени в хода на приемането на закона, обяснява Първанов.

„Тези норми се възприемат от мнозинството в българското общество като нарушаващи установените принципи за социален диалог, като финансово необосновани и социално нецелесъобразни. Публично съм отстоявал и своята позиция, че вдигането на възрастта за пенсия е в противоречие с договорените само преди една година параметри на пенсионната реформа. Чрез приетата по този начин законова уредба държавата става непредсказуема и непоследователна при определяне на правилата в социалната политика”, заявява президентът.

В мотивите се казва още, че мерките за увеличаване на възрастта за пенсиониране не отчитат адекватно демографските процеси в страната, здравното състояние и продължителността на живота на населението, равнището на доходите и на осигурителните плащания (в т.ч. на пенсиите). Безспорно увеличението на възрастта за пенсиониране е световен процес, но той трябва да е съобразен с националните особености, с условията на труда, с продължителността на живота и здравния статус на българските граждани и да е предсказуем във времето, аргументира се Първанов.

„Направената промяна е инцидентна мярка със съмнителен ефект върху усъвършенстването на пенсионната система. Тя не е придружена от цялостен пакет от взаимно свързани мерки, по които има вече постигнато обществено съгласие. Като тези, свързани с ранното пенсиониране, засилване контрола при отпускането на осигурителните плащания при инвалидност, повишаване събираемостта на осигурителните вноски, освобождаване на пенсионната система от неприсъщи за нея разходи и други”, категоричен е президентът.

БСП и ДПС подкрепят президентското вето на пенсионната реформа.

Има основания за вето на президента, има основание и за Конституционен съд, ако бъде преодоляно ветото, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.
По думите му това не е пенсионна реформа, а кърпеж и шоково се отразява върху живота на българските граждани, защото не могат да си планират живота.

Според Алиосман Имамов от ДПС решението на ГЕРБ за увеличаване на пенсионната възраст е политическа грешка и затова президентското вето има основание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още