IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът най-вероятно ще наложи вето върху пенсионната реформа*

Вчера парламентът прие окончателно увеличението на пенсионната възраст от 2012 г.

13:05 | 09.12.11 г. 1
<p>
	Президентът Георги Първанов се срещна с лидерите на КНСБ и КТ &quot;Подкрепа&quot; Пламен Димитров и Константин Тренчев&nbsp; Снимка: БТА</p>

Президентът Георги Първанов се срещна с лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев  Снимка: БТА

Президентът Георги Първанов най-вероятно ще наложи вето върху текстовете от закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2012 г., свързани с увеличението на пенсионната възраст, предаде БТА.

Това съобщиха лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ Константин Тренчев и Пламен Димитров след срещата им с държавния глава, състояла се по тяхна молба.  

„Президентът Георги Първанов счете нашите мотиви за основателни, аргументирани и ще упражни своето конституционно право на вето върху тази част от закона“, каза лидерът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев.

Той допълни, че се очаква днес в късния следобед или най-късно в понеделник президентът да се произнесе.

Синдикатите са поискали още държавният глава да излезе със становище и по продължаващия конфликт в БДЖ и по отношение на заплахата за националната сигурност, която стачката в железниците би могла да предизвика.

Профсъюзите са поставили и въпроса дали е възможно президентът да предложи на правителството да се свика Консултативният съвет за национална сигурност, на който да бъдат коментирани икономическите и социални последици от стачката на железничарите за страната. 

В момента президентът и неговия екип подготвят мотивите за връщане на закона, които са в няколко посоки – по същество на приетите промени, по процедурата на внасянето и одобряването на предложенията и по фискалния ефект от тяхното прилагане.

Още миналия месец Георги Първанов не изключи варианта да наложи вето на  предложението за увеличение на възрастта за пенсиониране от догодина.

"Три дни след обнародване на ветото на президента Народното събрание трябва да обсъди отново закона и да прецени дали да се съобрази с мотивите на държавния глава. В тези дни ние ще подготвим нашите допълнителни стъпки. Имаме съвместно решение за организиране и провеждане на протестни действия. Доминиращата нагласа е за други форми на протестни действия, в това число и гражданско неподчинение", обясни след срещата лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

КНСБ и КТ "Подкрепа" подготвят синдикално-граждански протестни действия в периода 12 - 23 декември, потвърдиха от централата на КНСБ.

* Актуализирано към 15.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
hidko
преди 12 години
Гоце ще се възползва от последния си шанс да пречи на реформите. След това ще живее на гърба на държавата. Някой трябва да обърне внимание на офисите му и да ги направи незипозлваеми с миризлива бомба :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още