IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България - отново последна по потребление и БВП в ЕС

През 2010 година индивидуалното потребление на българите се е свило на фона на останалите в ЕС, а БВП на човек отново е най-далеч от средното за съюза

15:50 | 13.12.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
България - отново последна по потребление и БВП в ЕС

През 2010 година жителите на Люксембург са били най-заможните европейци, показват данните на Евростат за брутния вътрешен продукт на страните от Европейския съюз. Измерено през покупателната способност, техният БВП на глава от населението е бил 271% от средния за ЕС.

На дъното на класацията за поредна година е България, като в нашата страна БВП на глава от населението, измерен чрез покупателната способност е бил едва 44% от средния за Европейския съюз.

Данните за нашата държава показват, че вече трета година „лазим“ по дъното, тъй като БВП на глава от населението остава без промяна и все така най-далеч от средното за съюза.

Резултатите на България са съпоставими с тези на държави, които са извън Европейския съюз. Така например Турция има БВП на човек в размер на 49% от средния за ЕС, докато в Черна гора и Македония той е средно 41 и 36%. Хърватия обаче е доста по-добре от нас - тя има 61% от средния за ЕС показател.

Силното представяне на Люксембург се дължи основно на големия брой чуждестранни служители в малката държава.

В класацията след Люксембург следва Холандия, която има с 30% по-висок БВП на глава от населението в сравнение със средното за ЕС. Топ три се допълва от Ирландия, където показателят е 128% от средния.

На дъното освен нас са още Латвия и Румъния, където БВП на глава от населението е съответно 51 и 46 на сто от средното за ЕС.

Интересни са данните за реалното потребление в отделните страни от ЕС. Докато показателят брутен вътрешен продукт на глава от населението е най-разпространеният индикатор за измерване на благосъстоянието, паралелно с него се използва и реалното индивидуално потребление.

Като цяло данните за индивидуалното потребление са доста по-хомогенни на ниво ЕС, но и при тях се виждат доста разминавания между отделните страни. Лидер и в тази класация е Люксембург, където индивидуалното потребление е с 50% над средното за ЕС.

В края на класацията пък отново сме ние, като индивидуалното потребление е едва 42% от средното за ЕС. И докато по БВП на глава от населението нямаме изменение, то преди година индивидуалното потребление е било малко по-високо - 43% от средното за ЕС. През 2008 година пък показателят е бил 45%.

По този критерий ни бият Хърватия, Турция и Черна Гора, където индивидуалното потребление варира между 51 и 56% от средното за ЕС, докато Македония и Сърбия са съвсем близо до нас със своите съответно 41 и 43 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Шимон Дянков - мръсен еврейн е докаран тук да разсипе българската икономика като той просто е една марионетка която получава нарежданията си директно от Вашингтон.Световнаа банка директно управлява и разсипва БЪЛГАРИЯ ЧРЕЗ СВОИТЕ ПРОДЖНИ И РОДОСТЪПНИ ПИОНКИ В ***.Шимон Дянков и еврейската слуга Борисов водят война спрямо собствения се народкой ще им потърси сметка ??? дали ЕВРЕИНЪТ ШИМОН ДЯНКОВ не е по-голямата беда от неадекватникът Борисов ???Русия не я гледайте - тя ще се оправи - вижте нас как ни разсипват ЦИОНИСКИТЕ БАНДИТИ и слуги на дявола тук - ШИМОН ДЯНКОВ И БОКО БОРИСОВ. Eто докъде докараха БГ. "Етническият мир е гарант за просперитета на България" Превод от юдейски на български:"Искаме *** докрай"Шалом....ще поддържаме раждаемостта на ромите висока, а на българите такова геноцидче ще им спретнем, че 5 века робство ще им се сторят разходка в парка! От Евреите съвместно с ГЕРБ и останалите.... Гарантирано от Бойко, Дянков, Евреите, СДС,ГЕРБ, БСП, ДПС, НДСВ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
По общото развитие на цивилизациата определено личи, че светът се е запътил към онова място, от което връщане няма. Въпросът е колко време ще продължи агонията. За България проблемът стои с особена острота. Няма такова нещо като демокрация! Има клептокрация, един вид натрупване на капитал от опраделени кръгове за сметка на всеобща разруха. Информационна война и следствията и. Привиден, но добре направляван хаос. Положението от критично става безнадеждно, защото България не се управлява от българи и няма кой да мисли за национална икомическа и финансова политика.Самият Дянков заяви просто и ясно друг мандат няма да търси, изпълнява поставените му от Обама задачи, реже всичко на скрап, останалото БАН-ман, даскали, ВУЗ-ове разни всичко се закрива, продава, ликвидираПосле лакомият Дянков получава заработеното и бяга от България. Има къде да иде човекът, не го мислете, не е опрял до панелка на кредит в Люлин. Все пак е бил назначен за ликвидатор на няколко постсъветски държавици от наше ниво и не от кого да е, а от Световната банка. Скътал е някой долар за черни дни, пък и децата му и без това не знаят български, така че явно му е все едно къде ще се скатае, само да не е тук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Бе аз кога ви разправях, че банките ни ограбват като вдигат лихвите и таксите, се намериха 100 човека да ми казват, че кредита не е бил задължителен, да съм му мислил преди да подпиша, че те имали депозити т.н. Казах им че моята беда ще ги сполети скоро, понеже ако не харча това което изкарвам няма да ИМАТ обороти, печалби, пари за заплати и т.н. Е сега ще разберете, че за да имате трябва и да давате не само да вземате. Златното правило във финансите(и не само там) е:"Хвърли ЗАД теб за да намериш ПРЕД теб". Сега се оправяйте, храна алкохол от село, дрехи - от приятели втора употреба, почивки - на гости лятото зимата по седмица две, билетче бензин - да да пеша и с колелото, и т.н. Няма собственост няма данък сграда, няма работа, няма данък рекет държава, пей сърце, каквото изкарам купувам метали (всякакви)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 12 години
Откакто видях Гърция да е с по-висок БВП от Португалия , силно се съмнявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Но се гордеем с показателите си и ни дават за пример!ХАХАХАХАХАХАхахахахахахахахах Абе така е в държава на мафията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
stat counter
преди 12 години
Имаме най-нисък бюджетен дефицит и най-нисък БВП/потребление. Излиза че който спазва фискална и финансова дисциплина пълзи по дъното... Стиглиц ще излезе прав...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Разликите с при индивидуалното потребление с Турция и Черна гора показва доста по олигархично положение в БГ. И докато при БВП сме 44% от средното в ЕС, то при доходите беше 22% от средното. Което идва да покаже, че има как доходите да растат дори повече от БВП, но затова трябва хората да си искат по-високи заплати. Друг сериозен проблем в БГ са монополите. Работодателите трябва да инвестират в квалификация на персона ли си за да преодолеем настоящото положение. А държавата в образоване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още