IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EVN вече притежава по над 97% от капитала на двете си български дружества

Днес на БФБ бяха предложени по 33% от капитала на електроразпределителните дружества, като мажоритарят е бил основен купувач

14:38 | 21.12.11 г. 3
EVN вече притежава по над 97% от капитала на двете си български дружества

EVN вече притежава по над 97% от капитала на ЕВН България Електроснабдяване и ЕВН България Електроразпределение, съобщиха от дружеството.

Днес на БФБ-София бяха предложени по 33% от капитала на електроразпределителните дружества и австрийската EVN AG е била основен купувач, като е допълнила към вече притежаваните 67%.

Делът в ЕВН България Електроснабдяване АД е увеличен до 99,73%, а този в ЕВН България Електроразпределение АД е достигнал 97,75%.

Така на практика няма пречка пред отписване на дружествата от публичният регистър, защото за такава стъпка са нужни 95% от капитала на дадено публично дружество. Тъй като е премината границата от 90%, търгово предложение задължително ще има, освен ако мажоритарният акционер не продаде акции, така че делът му да падне под 90%. Възможно е обаче и да няма търгово, тъй като придобиването е резултат от приватизация и например след приватизацията на Булгартабак холдинг търгово не последва.

Ситуацията е пълен провал за вторичната търговия с акциите на БФБ-София, като днес не се сключи нито една сделка. Такава няма да има и в бъдеще, освен ако EVN не реши да продава. Това означава, че спекулантите няма да търгуват тези акции, а БФБ-София няма да има приходи от комисионни на база тези сделки.

Държавата получи 93 млн. лв. за продадените акции, което е близо 3 пъти по-малко на акция спрямо приватизационната цена от 530 млн. лв. за 67% дял от 2004 г.

Анализ на Investor.bg посочи как един инвеститор може да купи всички държавни акции в ЕВН, използвайки подредба на офертите тип "обърната пирамида".

В действителност EVN AG използва стратегия, която освен "обърната пирамида" включва и нормална пирамида при поставянето на офертите, но резултатът е налице - изкупени са достатъчно акции, за да може дружеството да се отпише от публичния регистър.

Не само, че акциите на двете ЕВН дружества не се търгуваха при нормалната търговия днес, но най-добрите оферти купува бяха под средните цени в днешните търгове.

За ЕВН Електроснабдяване средната цена на аукциона днес беше 156,6 лв., а на БФБ-София най-добрата оферта купува бе при цена от 120,363 лв.

При ЕВН Електроразпределение средната цена на аукциона днес беше 1 632,56 лв., а на БФБ-София най-добрата оферта купува бе при цена от 1 611,169 лв. и то само за 1 акция.

ЕВН България Електроразпределение АД е най-печелившото сред всички енергоразпределителни дружества за 2010 г. с 40 млн. лв. печалба при 58 млн. лв. печалба за 6-те дружества, включително тези на ЧЕЗ и Е.ОН.

В този смисъл приватизацията на ЕРП-тата започна с най-големия актив. ЕВН България Електроразпределение АД е с най-много активи, а именно 685 млн. лв. към 31 декември 2010 г., като изпреварва с малко ЧЕЗ Разпределение България АД (с активи за 681 млн. лв.).

Свързани компании:

ЕВН България Електроснабдяване АД(1EV)

ЕВН България Електроразпределение АД(EV6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
dakl
преди 12 години
А нима все още има наивници , които да очакват от правителството на Б.Б. да направи нещо добро за България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 12 години
Вярна се оказа прогнозата ти, Марияне. Вместо да се зарадвам, тъжно ми стана от такава "борсова" търговия. Решили са от ГЕРБ да им продадат останалия дял на три пъти по-ниска цена, решили. Защо обаче трябваше да ни разиграват театрото с "борсовата" приватизация?! Май ни вземат за ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 12 години
За утрешният аукцион остават акции (590 акции или 0,38% от ЕВН Електроразпределение и 333 или 0,18% от ЕВН Електроснабдяване) така че делът на мажоритаря може да се увеличи още утре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още