IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ одобри повече поръчки за средносрочни ДЦК от предвиденото заради голям интерес

Емисия с остатъчен срок 5 години е била презаписана 2,9 пъти, а постигнатата доходност от 3,96% е близка до тази по полските облигации, посочват от министерството

12:24 | 24.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
МФ одобри повече поръчки за средносрочни ДЦК от предвиденото заради голям интерес

Министерството на финансите преотвори вчера емисията 7-годишни ДЦК от 2010 г. с остатъчен матуритет към датата на преотваряне от 5 години, съобщават от МФ. 

Общият обем на постъпилите поръчки достигна близо 147 млн. лв. при предложено количество от 50 млн. лв., като регистрираният коефициент на покритие от 2,94 е най-висок от месец октомври 2010 г. насам. В отговор на изключително високия интерес към аукциона от страна на институционални инвеститори, Министерството на финансите взе решение да одобри всички постъпили несъстезателни поръчки в размер на 38,52 млн. лева, се казва в съобщението.

В резултат на това общият обем на одобреното на аукциона количество ДЦК достигна 63,52 млн. лева. Разпределението на инвеститорската база за одобреното количество е както следва: банки - 33%, застрахователни дружества - 31%, пенсионни фондове - 14% и други, уточняват от МФ.

Общият обем на емисията в обращение след този аукцион достигна 363,8 млн. лева, което затвърждава бенчмарк статута на облигацията и допълнително насърчава ликвидността й на вторичен пазар. Така след успешното пласиране на двете нови дългосрочни бенчмаркови облигации на българското правителство, съответно с матуритет 10,5 години и 7 години, се регистрира ново понижение на доходността и при средносрочния сегмент на държавния дълг, изтъкват от финансовото ведомство.

След отчетеното понижение на доходностите на аукционите за продажба на ДЦК на държавите от еврозоната, постигнатата на вчерашния аукцион среднопретеглена доходност в размер на 3,96%, е най-ниската до момента по тази емисия. За сравнение през месец ноември 2011 г. тя беше 4,3 на сто, а отчетената среднопретеглена доходност на емитираните през 2011 г. 5-годишни ДЦК, деноминирани в евро е 4,03%, припомнят от министерството.

Регистрираната на аукциона доходност е също така значително под текущата на евровите облигации със сходен остатъчен матуритет на държави от еврозоната с устойчиви държавни финанси като Словакия (4,64%) и Словения (5,90%), и е почти на същото ниво с новоемитираните 5-годишни еврооблигации на Полша (3,92%) и значително под нивото на бързо растяща икономика като Турция (5,35%), отбелязват от МФ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още