IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Дянков: Данък върху лихвите по депозитите ще има без възможност да се избягва

Основната тежест от новия данък ще бъде поета от заможните хора, смята председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова

10:20 | 12.10.12 г. 53
С. Дянков: Данък върху лихвите по депозитите ще има без възможност да се избягва

Данък върху лихвите по депозитите ще има, защото данъчното законодателство трябва да е справедливо в облагането на труда и на капитала. Това заяви в интервю за „Нова телевизия“ финансовият министър Симеон Дянков.

Той посочи, че според настоящото законодателство в България трудът се облага задължително и за всички независимо от размера на заплатата, а липсата на налог върху лихвите от спестявания било изключение.

В момента има социална несправедливост, защото някои хора си държат парите в банките, така че тези спестявания „работят за тях и създават повече пари” без да се облагат, коментира финансистът. Но побърза да успокои, че става въпрос за данък не върху депозита, а върху лихвите от него и даде пример, че ако депозитът е в размер на 1000 лева, данъкът месечно ще е 30 стотинки, или около 4 лева годишно. 

Той е категоричен, че облагането на лихвите от депозитите на гражданите няма да разклати банковата система и увери, че хората, които вече са подписали договор за депозит с банка, няма да го преподписват. Промяната ще е в сила от първи януари 2013 година и няма да действа със стара дата.

„По този начин ние вече се включваме в европейската банкова система”, заяви Симеон Дянков. И допълни, че всички данъчни и бюджетни закони са формулирани в текстове така, че „да не може данъкът да се избягва".

Той обясни, че България се включва в европейската банкова система и този данък ще се плаща навсякъде, дори парите да са в Германия, Швейцария, Австрия или Великобритания. Подготвен е текст, според който данъкът да не може да се избегне в друга държава заради двустранните споразумения.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова заяви в интервю за bTV, че основната тежест от новия данък върху лихвите по депозитите ще бъде поета от заможните хора.

Стоянова посочи, че всъщност голяма част от парите по депозитите в банките са притежание на малко хора. По нейни думи общо 26 млрд. лева от общо 36 милиарда лева депозити, са събрани в не повече от един милион сметки и върху тях ще падне основната тежест на данъка.

”Голямата част от парите, които ще бъдат обложени, са в малко на брой сметки. Важно е да разясним, че у нас има около 9 млн. сметки, които държат до 1 млрд. лева. Говорим за остатъци по сметките на хората по кредитни карти. Това няма да е обект на облагане. Сумите по картата за заплата няма да се облагат", коментира Менда Стоянова.

По данни на БНБ 76% от влоговете в страната са на стойност до 1 000 лева. Според Менда Стоянова обаче голяма част от тях не са депозити, а например банкови карти. „Облагането ще се отнася само за депозитите с договор, който включва срок, в който сумата не е на разположение на вносителя,” конкретизира Менда Стоянова.

Тя защити позицията на Симеон Дянков, че всички доходи се облагат, а единствено няма данък върху пасивния доход от лихвите, което не е справедливо.

Стоянова потвърди думите си от вчера, че сумата от 120 млн. лв., която ще влезе от новия данък, вече е включена в бюджета за 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 3 rate down comment 1
абитуриент
преди 11 години
АДМИРАЦИИ.......!!!!!!......има начин да се избегне данъка върху лихвата с най- стария финансов инструмент.....!!!!????.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
Той човека им го е казал в прав текст "без възможност да се избягва"Но ние тук, чисто по-български започваме да се съмнявам в неговата компетенция за това точно как технически ще се формира данъка.Не се притеснявайте, точно такива умници, като Вас са избрани и работят за тях, за да го напишат така, че да си вържат заплатите и бонусите. Гледам някой плаши, че ще си изтеглят парите и какво ще ги правите, без работа няма да спечелите 5.4% от намалената 6%-на лихва. Депозити има защото няма повишение на бетонните кутии, а мутроцизма проповядва инвестиция само в бетонА. Защото друг вид виско-технологичен бизнес не може да управлява силово. Представям си мутра как ръководи софтуерна фирма, как ли им подава задачите, сроковете, провежда оперативките, следи ресурса и т.н. :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Приходите от лихви на физическото лице са облагаеми . Ако са "0" ще попаднат под ударите на ЗКПО за регулиране на сделките между свързани лица . Така че кое *** не знам , но така описаната схема няма да мине
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 4
Sokratus
преди 11 години
Ето проста схема с която се избягват данъците от лихви! Частното лице има на влог 1000лв има и дружество. Дава парите на заем на дружеството си срещу символична лихва от 1лв. Фирмата си ги слага на депозит! Доходите от лихви не се облагат с данък печалба в юридическите лица! Държавата не прибира никакъв данък от богатите хора! Много *** министър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivel
преди 11 години
До Бате Пешо,Взе ми думите от устата, аз така правя от отдавна и се чувствам прекрасно, имам някъкви парици из банките, това е добър повод да си ги събера щото тия нещо не ми вдъхват вяра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
Тоя започва да ми прилича на ЖАН Виденов. Увъртания, неадекватни изказвания, изхождане по даден въпрос и в последствие тъповато слабо аргументирано упорство. Мисля си, че правителството си повярва твърде много и няма ясна представа за реалната икономическа среда в България. След опълченските борби на земеделеца Найденов с цените на стоките, "възстановяване на справедливостта" в цената на компесаторните бонове с непазарни методи, и Дянков развя знамето на справедливостта. Интересно къде е тази справедливост, когато си гласуват все по-големи бюджети за луксозни коли, представителни разходи, тихи служби за любовниците си и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 1
forex_agg
преди 11 години
В данъка няма нищо страшно ! Страшното е че отпада банковата тайна !!!!!Още след първото тримесечие в нета ще се появи списъка на всичка вложители !!!Това ще бъде като туристически пътеводител за престъпния свят !!!!!Представете си име , адрес и лесно смятане на парите в банката !!!!! Последици отвличания , рекет , домашни посещения !!!!!Но какво пак то и Б.Б. не дойде от манастир !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 1
markov
преди 11 години
За данък върху лихвата съм ...НО САМО АКО ТЯ Е РЕАЛНА А НЕ НОМИНАЛНА !Основно задължение на държавата е да пази ценовата стабилност , и да не допуска обезценяване на парите. Ако инфлацията е по голяма от лихвата, както се случва напоследък, излиза че всъщност ще облагат намаляващата главница в реално изражение ! А за *** дето по надолу е писал че трябва да се облага главницата щото били спящи пари ще кажа че първо спестяванията в банките вече са облжени при спечелването им ! второ ако си мисли че тези спестявания са спящи да спре да посещава икономически форуми .....просто няма никакво понятие от икономика и банкова даиност !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 1
aleksandar.nikolov
преди 11 години
Найвно е да се мисли, че като сложат данък върху лихвите и хоп тия 30 млрд. ще влезнат в оборот , т.е. в реалната икономика. Просто една част от депозантите ще намалят влоговете си за да не плащат лихви и ще се трупат парички в бурканчета, както едно време. Дянков каза, че банкте са ликвидни и стабилни, но това е пряк ефект от това, че хората можеха да влагат в период на криза. От това следва, че банките трупат ликвидност и респективно намалят лихвите по кредити, което е ясно очертана тенденция. Сега с това решение, ще се получи обратния ефект, ще се вдигнат лихвите по депозити, за да се привлича ресурс и респвективно ще се вдигнат лихивите по кредити, за да се получи необходимия марж от който банките да печелят. Това ще свие потребленито и отново няма да има ефект. Защото един от основните показатели за потреблението на фирми и домакинства е кредитирането.Отново ще се свие пазара на имоти. Това за мен, в момента е икономическо необосновано решение. По принцип, Дянков е прав и в това решение има икономически резон, но за съжаление в България няма обективни обстоятелства да се вдига данъчното бреме, в предвид това, че проблема с доходите е огромен и масово хората са ниски доходи и на ръба на социалния минимум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
особенно на военни,полицаи,съдийските пенсий и всички пенсионери които са в момента на пенсия и заплата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още