IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Дянков: Данък върху лихвите по депозитите ще има без възможност да се избягва

Основната тежест от новия данък ще бъде поета от заможните хора, смята председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова

10:20 | 12.10.12 г. 53
С. Дянков: Данък върху лихвите по депозитите ще има без възможност да се избягва

Данък върху лихвите по депозитите ще има, защото данъчното законодателство трябва да е справедливо в облагането на труда и на капитала. Това заяви в интервю за „Нова телевизия“ финансовият министър Симеон Дянков.

Той посочи, че според настоящото законодателство в България трудът се облага задължително и за всички независимо от размера на заплатата, а липсата на налог върху лихвите от спестявания било изключение.

В момента има социална несправедливост, защото някои хора си държат парите в банките, така че тези спестявания „работят за тях и създават повече пари” без да се облагат, коментира финансистът. Но побърза да успокои, че става въпрос за данък не върху депозита, а върху лихвите от него и даде пример, че ако депозитът е в размер на 1000 лева, данъкът месечно ще е 30 стотинки, или около 4 лева годишно. 

Той е категоричен, че облагането на лихвите от депозитите на гражданите няма да разклати банковата система и увери, че хората, които вече са подписали договор за депозит с банка, няма да го преподписват. Промяната ще е в сила от първи януари 2013 година и няма да действа със стара дата.

„По този начин ние вече се включваме в европейската банкова система”, заяви Симеон Дянков. И допълни, че всички данъчни и бюджетни закони са формулирани в текстове така, че „да не може данъкът да се избягва".

Той обясни, че България се включва в европейската банкова система и този данък ще се плаща навсякъде, дори парите да са в Германия, Швейцария, Австрия или Великобритания. Подготвен е текст, според който данъкът да не може да се избегне в друга държава заради двустранните споразумения.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова заяви в интервю за bTV, че основната тежест от новия данък върху лихвите по депозитите ще бъде поета от заможните хора.

Стоянова посочи, че всъщност голяма част от парите по депозитите в банките са притежание на малко хора. По нейни думи общо 26 млрд. лева от общо 36 милиарда лева депозити, са събрани в не повече от един милион сметки и върху тях ще падне основната тежест на данъка.

”Голямата част от парите, които ще бъдат обложени, са в малко на брой сметки. Важно е да разясним, че у нас има около 9 млн. сметки, които държат до 1 млрд. лева. Говорим за остатъци по сметките на хората по кредитни карти. Това няма да е обект на облагане. Сумите по картата за заплата няма да се облагат", коментира Менда Стоянова.

По данни на БНБ 76% от влоговете в страната са на стойност до 1 000 лева. Според Менда Стоянова обаче голяма част от тях не са депозити, а например банкови карти. „Облагането ще се отнася само за депозитите с договор, който включва срок, в който сумата не е на разположение на вносителя,” конкретизира Менда Стоянова.

Тя защити позицията на Симеон Дянков, че всички доходи се облагат, а единствено няма данък върху пасивния доход от лихвите, което не е справедливо.

Стоянова потвърди думите си от вчера, че сумата от 120 млн. лв., която ще влезе от новия данък, вече е включена в бюджета за 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 9 rate down comment 0
Absurdistan!
преди 11 години
На тези двамката, които предлагат намаляваща скала на облагане на доходите ще им кажа, че са по-зле и от най-неадекватния министър в това правителство! Ако малко поне сте запознати в момента при доход до 2000 лв се плащат осигуровки и данък. Над 2000 лв вече няма осигуровки. Каква по-намаляваща скала от това искате??? Айде стига с глупостите, никой не обича да плаща данъци, но откъде накъде тези с по-малките заплати ще имат по-големи удръжки? И преди да сте казали още някоя глупост осигуровките тук са си почти данък - даваш нещо за едното нищо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Да приемем, че идеята ти се мултиплицира! Е, ще дойде "следващ Хинтелегент" и к`во? Продължаваме? Нека говорим за принципи, не за Андрешковщина. Ако си против, то е по принцип и на база доводи и алтернативна идея. Или така е редно. По-добре креативност, идеи и аргументи. Принципа "спасявай се поединично", води и доста негативи, не мислиш ли? НЕ ЗАЩИТАВАМ ИЛИ СЪМ ПРОТИВ! Говоря за принципи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 1
Kaoru
преди 11 години
Този данък определено ще намали паричната наличност в банковия сектор и ще оскъпи допълнително кредитирането. Поради оскъпеното кредитиране българските компании ще станат още по-неконкурентоспособни, а оттам българските граждани още по-бедни. Дано парите от данъка се вкарат в обращение така добре, както ако са на разположение на банковата система за кредитиране, но едва ли.Въпросът с данъка върху лихвите от депозити ми прилича по-скоро на предизборно харакири, защото който е посегнал на спестяванията на народа нищо добро не е видял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
pslabakov
преди 11 години
Абсолютно съм съгласен, че трябва да има данък върху получената лихва по депозит, НО в този ред на мисли не трябва ли да се признае за разход лихвата платена по ипотечен/потребителски кредит ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 0
KPDOLE
преди 11 години
"Сумите по картата за заплата няма да се облагат", коментира Менда Стоянова"Аз лично имам 3 карти. Заплатата не си я превеждам в една и съща карта всики път. В същото време по тези карти може да получавате доходи от нам и т.н. Та как точно ще се разбира по коя карта се плаща заплатата и ако палучавате смесени доходи как точно ще става? Банките и за това ще трябва да правят софтуер, да администрират и т.н разходи. А разходите от кого се съзстановяват? Винаги от крайния потребител. Още разходи, още такси за нас. И сега вдигат таксите през 3-4 месеца, а във връзка с последните творения, кой знае какви нови ще измислят. Та разхода в действителност, няма да е само данъка. Пак некомпетентни изказвания от "цветята".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
hellwitch
преди 11 години
Съгласен съм - щом за получавани лихви се плаща данък, то с платените лихви по кредити трябва да се намалява данъчната основа.Иначе данък си е много добър. Само дето не му беше сега времето в предвид политическия момент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 5
Joel
преди 11 години
По-сладко е ако вкарат данък на пенсиите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
СоКоЛоВ"
преди 11 години
А това значи ли ,че досега си правил тия неща за своя угода.Ами и така недей плаща заплати на безработните които ще наемеш. И никои не може нищо да ти каже.Инспекция по труда са пълни административни мишки.Те установявали само административни нарушения.А това че оборотните ведомости за заплати са подписани от шефа от името на работника, със подпис на работника, как е.Именно тази бананова република може да позволи на такива като теб да правят тези неща горе. Това не е добре и остави законите, че не се спазват от никои, ами това вече е прекалено даже за тъпотията със която почти всеки работодател започва този процес добре описан от теб. Защото пак държавата му е дала преференции в бизнеса, но те не са лично за него.Депозита е финансов актив и не е пасивен. Финансови активи са и облигациите, акциите, валутите. Според риска които допускат също вървят така.*** работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Между другото аз също ще си изтегля парите, ще си направя застраховка живот! Там няма данък!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 1
Hahoto
преди 11 години
Е не е ли най-добре държавата да взима всичко на 100 процента, а после да разпределя според симпатиите си и партийната принадлежност! ;))Пасивният доход от акции, лихви и прочие е дохъдът, при който твоите пари работят за теб. Всяко инвестиране било в банка или друго крое своите рискове. Бих приел този налог, само ако средствата от него например отиваха за фонда при фалит на банки, някак има логика. А те ще отидат за заплататат на някой *** държавен чиновник, за да си клати по-добре краката!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още