IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Минималната заплата и колективните договори трябва да отпаднат

Тяхното увеличение, заедно с това на минималните осигурителни прагове, е причинило спада в заетостта от 2010 г. насам, смятат от Института за пазарна икономика

13:04 | 18.10.12 г. 22
Автор - снимка
Редактор
ИПИ: Минималната заплата и колективните договори трябва да отпаднат

Въпреки кризата облагането на трудовите приходи е увеличено с 40% за периода 2007-2011 г., показаха данни на Института за пазарна икономика (ИПИ), представени на пресконференция днес.

От гражданите на трудов договор е удържан данък общ доход в размер на 1,77 млрд. лв. през 2011 г., спрямо 1,4 млрд. лв. през 2007 г.

Според данните на ИПИ другите приходи на държавата намаляват. Според тях подоходният данък е успешен за бюджета. На въпрос на Investor.bg не са ли тези данни доказателство, че ударът на кризата е поет от средната класа, отговорът беше отрицателен.

Икономистът на ИПИ Калоян Стайков заяви, че Институтът за пазарна икономика е за отпадането на минималните осигурителни прагове и минималната работна заплата (МРЗ). Той уточни, че именни повишението на минималните осигурителни прагове с 5% годишно след 2009 г. и с 26% годишно преди това води до увеличение на облагаемите доходи от трудови договори.

На практика ръстът на минималните осигурителни прагове и минималната работна заплата увеличават официалните (тоест облагаемите) трудови доходи, а 10% от тях отиват в държавата. Тоест с увеличаване на осигурителните прагове държавата получава първо повече от осигуровки и второ повече данък общ доход. Именно осигурителното бреме е причина за съкращаване на работници, заявява Калоян Стайков.

На въпрос на Investor.bg защо се нарича плосък данъкът от 10%, след като при фирмите се облага само печалбата (приходи минус разходи), а при физическите лица всички приходи, Петър Ганев отговори, че данъкът е плосък по отношение на цялата група физически лица, затова се нарича така. Не могат да се сравняват физическите и юридическите лица, сподели той, като уточни, че е съгласен данъкът за физическите лица да е 0%.

В презентацията си от ИПИ обявиха, че целта им е създаване на средна класа, която според тях у нас е около 1,2-1,3 млн. души с доходи между 500 и 2 500 лв. Те са свързани с почти всички членове на обществото и могат да подпомагат родителите си и децата си, което ги прави важни за икономиката. Доходът от 600 лв. е с 60% над минималната работна заплата и близо двойно над прага на бедността.

Бюджетите товарят средната класа основно с неефективното харчене, вдигането на максималният осигурителен праг от 2 000 на 2 200 лв. и други, сподели Петър Ганев.

Предложеният данък върху депозитите облага средната класа, защото основните депозити са нейна собственост, смята Петър Ганев.

От института искат премахване на данък дивидент (сега 5%), намаляване на данъка за едноличните търговци (ЕТ) от 15% на 10%, намаляване на държавни и общински такси.

От ИПИ искат и премахване на данъчните преференции от ниската ставка за ДДС за туризма (над 100 млн. лв. загуби за бюджета), преотстъпване на данъка за земеделските производители (ефект за бюджета от 37 млн. лв.), необлагаемите ваучери за храна (20 млн. лв. необлагаеми за 2013 г.), признатите разходи за дейността при облагане на физическите лица (60 млн. лв. загуби за бюджета) и други.

Разходите за пенсии вече са 10% от БВП, като 60% от пенсиите се покриват от данъци, а не от осигуровки, което се прикрива. Ние не просто имаме дефицит на фонд пенсии, той просто е празен и има годишен дефицит от 4 млрд. лв. Всички пари в универсалните пенсионни фондове няма да покрият дефицита на НОИ за дори само една година.

След 20 г. пари за пенсии няма да има, ако няма структурна реформа, е изводът на ИПИ. Предложението на ИПИ е акцентиране върху личната пенсионна сметка.

Според данните на Калоян Стайков в България са загубени 13,6% от работните места от 2010 г. насам, като и в момента губим работни места. Причините според него са ръстът на минималната работна заплата, минималните осигурителни прагове и колективните трудови договори. Последните имат право да се разпростират административно върху цели сектори, без дадена фирма да е подписала.

По данните на Стайков в области като Смолян и Хасково спадът в заетостта е около 25%, докато единствено в област Търговище има лек ръст.

Предложението на ИПИ е отпадане на минималната работна заплата, минималните осигурителни прагове и колективните трудови договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
21.12.2012
преди 11 години
Да сравнят заплатите в бюджетната сфера с тези в частния сектор. Средната работна заплата в бюджетната сфера е по-висока от тази в частния сектор. Да насочат вниманието си към заплатите, които се плащат с данъците, които частния сектор плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
"Капиталът"! Трудът на Маркс е актуален и до днес, обаче нашите комунисти продължават да го четат отзад напред и не искат да чуят, че парите първо трябва да се изкарат и чак тогава да се харчат (преразпределят).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
energetik
преди 11 години
Добре бе Гари, аз си измислям , не съм в час и пр. и пр. Вярно е че преувеличавам но ми писна от пазарни фанатиции като теб. Не разбирате ли че всичко на този свят трябва да е с мяра, иначе се постига обратенн ефект.Но ти виж какви ппримери ми даваш, България отпреди войните, Европа отпреди социалната държава, Щатите от незнам кога си. Оставяме на страна доколко си прав. Не виждаш ли че ДНЕС НИКОЙ НИКЪДЕ не изпълнява такива *** пазарни рецепти. Не разбираш ли че в днешна Европа със всичките й проблеми никой не си и помисля да прилага подобни ЛИБЕРАЛНО-ПАЗАРНИ УТОПИИ защото знаят че така само ще си сринат и социалната стабилност и политическия режим, а в крайна сметка и икономиките си. Прилагането на принципите от проекто-бюджета на ИПИ в краткосрочен план би довел до още по-голяма стагнация в икономиката, пълен разпад на обществените услуги - здравеопазване, образование, сигурност и пр. Това го знаят и те самите, но тъпо и упорито припяват пазарните си мантри, а поктрай тях и ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
Werter
преди 11 години
Съгласен на 100% За София Варна, Пловдив мивималните прагове може да не са проблем, но в малките градове и общини убиват бизнеса - точно там броя жителие малък, но безработицата е най-голяма и най-трудно да се генерират обороти в бизнеса, затова тези изисквания са непосилни и допълнително увеличават безработицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
Гари
преди 11 години
Любимият похват на пролетарската демагогия - цитират нещо гадно, което другият никога не е казвал и ентусиазирано го опровергават. Тъпите зяпачи наоколо кимат с глава. Бедна ти е фантазията, пролетарче. Няма нужда да се връщаш до испанските колонии. Достатъчно е да се върнеш към България в периода между двете войни, в САЩ преди да предоставят властта на Федералния резерв или в Западна Европа преди да измислят "социалната държава". Може да не се е живеело толкова добре, защото техниката е била на много по-ниско ниво, но икономическият растеж си е бил много по-висок и стабилен, а всички са работели здраво, за да си осигурят живота, а не са чакали на някой друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
Mu/\eH
преди 11 години
До FINTA . Силата на малките фирми е в това, че са много на брой. Всяка една би могла да запази поне по един съкратен служител, ако имаше друг начин да си намали разходите за труд, а е с уволнения. От там и осезаем ефект в икономиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
energetik
преди 11 години
До ГариСега погледнах последните ти постинги и съм силно впечатлен - ти си бил и виден Демократ, а и малко малтусианец го даваш (бедните и болните ***...). Мъча се да си представя общество и икономика устроени според ВИЖДАНИЯТА НА ГАРИ. Най-близкото за което се сещам са испанските колонии в Латинска Америка - *** - избити до крак, по плантациите бачкат внесени от Африка роби, шепа латифундисти си гледат кефа, а за реда бди тираничната испанска империя. Въобще пълна идилия, благоденствие и напредък. Ех, де да можеше и тук така....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
energetik
преди 11 години
До Гари от ПролетарчеВ твоя коментар се съдържа една сакрална фраза - "... тия напълно безполезни осигуровки ..." Ето къде е заровено кучето - и за мин. заплата, и за колективните трудови договори ...Много, ама много ги е яд нашите "Предприемачи" че се налага да допринасят за солидарните системи на здравеопазване и пенсионно осигуряване. Алоо, вие къде се намирате, в кой век живеете. Това да не ви е Африка или Камбоджа, или Манчестер от 1820 г.Ти Гари като те слушам си направо готов за робовладелец, ама остава само да си намериш европейска дъжава където върхушката успее да отмени пенсиите и закрие общественото здравеопазване и образование. Ама май такава няма и не се очертава, така че стягай багажа и заминавай да предприемателстваш в Горна Волта, Хаити или Източен Тимор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
biznesat
преди 11 години
Гари, не забравяй че освен горе има и долу. Да не дава господ да отидеш долу. Фортуна може да се завърти. Много от уличните клошари в Ню Йорк са бивши милионери, адвокати, брокери. Не го забравяй, защото живота ще ти го напомни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
Гари
преди 11 години
Ало, пролетарчетата. Вие наистина си мислите, че държавата трябва да задължи някого да ви вдига заплатата, въпреки че не вършите работа и за 2 лева. Е няма да стане - просто ще ви уволнят. А ако не могат да ви уволнят - ще закрият бизнеса. Точно това се случва в последните години. И защо не погледнете балансите на някой дребен търговец, за да видите каква част от разходите му отива за тия напълно безполезни осигуровки? И накрая - щом толкова завиждате на работодателите си - защо не вземе и вие да станете такива и да богатеете на воля. Никой не ви спира, давайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още