IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Липсата на данък върху лихвите далеч не е най-очевидната данъчна "дупка"

Дебатът за данъчните преференции е труден, защото противопоставя принципната позиция за широка данъчна база срещу конкретна привилегия с ясни бенефициенти

14:00 | 17.10.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ИПИ: Липсата на данък върху лихвите далеч не е най-очевидната данъчна "дупка"

Данъчни преференции в България съществуват във всички данъчни закони – не всички доходи и не всяка печалба подлежат на облагане, а при данъците, обвързани с потреблението (като ДДС и акцизи), също има ред специални режими, се казва в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Тези преференции са много различни, както по философска и икономическа аргументация, така и като практическо приложение. Това, което е безспорно, е, че всяка преференция по своята същност е „дупка” в данъчните закони и съответно носи загуби за бюджета под формата на пропуснати приходи.

В настоящия анализ представяме една по-широка картина на преференциалните данъчни режими в страната, както и оценка на загубите за бюджета от съществуването на подобни текстове в данъчните закони. Този дебат се възроди покрай идеята за облагане на лихвите по депозитите на гражданите, които досега се третираха като необлагаем доход. Тук ще покажем, че това съвсем не е единственото облекчение и далеч не е най-очевидната дупка в родните данъчни закони.

В този доклад са разписани детайлно данъчните облекчения, които водят до загуби за бюджета от порядъка на 300 млн. лв. само за 2011 г. Това са само част от т.нар. „политически” преференции, без дори да навлизаме детайлно в „принципните” преференции. Някои от тези преференции със сигурност трябва да бъдат преразгледани и биха били трудно обосновани.



Ако се опитаме да направим приблизителна сметка за пропуснатите приходи за бюджета от тези дупки, то за последните 10 години тази сума би надхвърлила поне 3 млрд. лв. Това са несъбрани приходи от конкретни групи в обществото.

Данъчните облекчения или преференции неизбежно водят до два ефекта – по-ниски данъци за определени групи хора или дадено поведение, но и изкривяване на данъчната система и натоварване на всички останали данъкоплатци. Именно тази неравнопоставеност е в основата на политическите наклонности да се налагат преференциални режими в данъчните закони – ползите са за точно определена група, а разходите се разпределят върху всички останали.

Това прави дебата за всяка една преференция много труден, противопоставяйки на практика принципна позиция за широка данъчна база и опростено данъчно законодателство срещу конкретна привилегия, която има своите ясни бенефициенти.

През последните месеци се чуха всякакви предложения за използването на данъчните закони за постигане на една или друга политическа цел. Например в опита си да стимулират чуждестранните инвеститори, управляващите предложиха държавата да поеме част от осигурителните плащания на големи чужди инвеститори. Това предложение само потвърждава тезата, че всяка едно административно звено гледа на данъчните закони като на инструмент за политика в своята конкретна област. Всяко подобно действие обаче пада на раменете на всички останали данъкоплатци, за които няма специални текстове в данъчните закони.

Накратко, и през 2013 г. данъчните облекчения и преференции ще товарят бюджета. Нещо повече, съществуването на специални разпоредби в данъчните ни закони не само е в тежест на всички останали данъкоплатци, но и води до повече лобизъм в данъчното законодателство, неефективно и непрозрачно разпределение на ресурсите и неефективно подпомагане на бедните. Изчистването на данъчните ни закони може да подсили бюджета, както и да бъде използвано за общо намаление на данъците върху труда.

Институтът за пазарна икономика препоръчва премахване на данъчните облекчения, което ще позволи намаление на осигурителната тежест за всички граждани и ще даде възможност за извършване на реални реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Werter
преди 11 години
Колега, може би не осъзнаваш, но парите носещи доход са капитал. А влезли в банките парите стават класическа форма на заемен капитал. Консолидирайки малките суми на граждани и фирми по сметките си в кредити за индустрията банките са класически представител на финансовия капитал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
ANS9983
преди 11 години
Явно Дянков засегна много отговорни другари с този данък и сега се търсят контрааргументи само и само да се бламира инициативата, да излезе, че засегнатите са отговорни и "принципни".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Данъчните изключения не трябва да се толерират.Вдовишките пенсии също са чиста несправедливост при един стълб на осигуряване без натрупани вноски. - С какво един бивш брак променя икономическата логика . Съществуват 10 - ки примери за дискриминация най-вече в социалната сфера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Opiten1
преди 11 години
Институтът за пазарна икономика препоръчва премахване на данъчните облекчения, което ще позволи намаление на осигурителната тежест за всички граждани и ще даде възможност за извършване на реални реформи.ТЪЖЕН ИЗВОД, КОЙТО ПОКАЗВА УНИКАЛНО НЕРАЗБИРАНЕ НА ТЕМАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Ironhorse
преди 11 години
С тази статия ИПИ паднаха много ниско.Едно е данъчна преференция, друго е въобще да не плащаш какъвто и да е данък.ИПИ ги боли за две неща:1. Спонсорите им няма да могат да укриват ЗАКОННО печалба чрез сделки с акции на БФБ.2. Спонсорите им ще трябва да плащат данък върху лихвата и като физически лица !Не мога да повярвам, колко пошло се опитват от БСП, ИПИ и т.н. да покажат че видители данъка върху капитала ще ограби българина.Не знаех, че всеки българин е капиталист, еле пък на БСП електората !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
DarkStar
преди 11 години
Не е ли по-разумно дори определени стоки да са с по-ниско ДДС, като лекарства, храни и литература, което да облекчи бюджета на средностатистическия потребител и в същото време да остави повече разполагаем доход в населението, което да го насочи за допълнително потребление? В крайна сметка те пак ще отидат в държавата, но чрез ДДС от друго перо, но в този случай и населението ще е по-доволно, държавата пак ще си вземе своето. Не виждам фактологическа аргументация на това, което казват - пример - да махнем "огромните" приходи от облекчения от 2 млн. лв за младите семейства и така ще може да повишим техния стандарт? Или облекченията за фирми наемащи инвалиди /още 2 млн. лв./. Дали ? Направо със закриването на тези "дупки" се съмнявам, че ще постигнем положителен ефект за бюджета и населението, което трябва да обслужва....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Що не написа нищо за туризма ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
LuckyYou
преди 11 години
ИПИ са прекалено смешни с тази статия. Да премахнем данъчните облекчения за инвалидите, защото видиш ли те така щели да бъдат равнопоставени с другите спрямо данъчното облагане. Но те НЕ СА равнопоставени хора, от къде на къде да бъдат равнопоставени спрямо данъчното облагане ? Смешни сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още