IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: Плащането на данъци не е сред патриотичните задължения на хората

Банките ще предложат законови алтернативи на данъка върху лихвите, смята председателят на Асоциацията на банките в България

08:44 | 23.10.12 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хампарцумян: Плащането на данъци не е сред патриотичните задължения на хората

Плащането на данъци не е сред патриотичните задължения на гражданите, цитира в студиото на "Нова телевизия" решение на Върховния съд на САЩ още от 1934 година Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България.

Това тълкование по думите му означава, че всеки може да направи необходимите законови стъпки, за да си намали данъците си. Според него това ще направят и банките след въвеждането на данък върху доходите от лихви върху депозитите.

"Банките ще предложат законови алтернативи този данък да бъде редуциран или избегнат", смята Хампарцумян. Той даде пример - ако трябва да внесем във фиска 10%, банката може да предложи алтернатива, която ще ни коства само 2%.

Левон Хампарцумян обясни още, че според него не би трябвало да има преференции и минимални прагове при налагането на данъка. Но пък отхвърли категорично обясненията на правителството, че целта е да бъдат обложени парите на богатите. 

"Кои са богатите?", попита той и посочи, че голяма част от хората, пълнещи светските хроники и демонстриращи висок стандарт на живот са "богати на кредити". "Другите отдавна не плащат данъци, а парите им са на някой слънчев остров", допълни още той. 

Облагането на доходите от лихви беше предложено преди броени седмици от правителството. Това е мярка, целяща да събере 120 млн. лева в бюджета. Приходите вече са заложени във финансовата рамка за догодина. 

Законопроектът вече получи одобрението на комисията по бюджет и финанси и очаква влизане в пленарната зала. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Лошото е че в случая си гледат своите интереси, не на хората, но първо трябва да се види какво му се мъти в главата на тоя измамник за да се прецени за кво иде реч, но е най-малкото доста нагло да казваш в лицето на държавата, че няма да плащаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Естествено, те и на запад не обичат да плащат данъци, въпреки, че знаят че повечето пари отиват където трябва, а в България за какво да се плаща след като държавата използва парите ни по най-малоумния начин? Аз лично плащам колкото мога по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
FINTA
преди 11 години
Aрменец да ми говори за патриотизъм... И то в България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още