IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Финансовата дисциплина на ГЕРБ е мит

Подобряването на бизнес климата и подкрепата на инвестиционната активност ще намали безработицата, смята бившият финансов министър

10:24 | 20.03.13 г. 20
Орешарски: Финансовата дисциплина на ГЕРБ е мит

Цифрите са достатъчно красноречиви – през 2009 година България имаше 8 млрд. лева резерви и 10 млрд. лева правителствен дълг. Сега фискалният резерв е в размер на 4 млрд. лева, а дългът е 14 млрд. лева. Тази сметка направи бившият финансов министър в кабинета на Сергей Станишев Пламен Орешарски пред БНТ.

Според него тези цифри доказват, че отишлото си правителство не се е държало много дисциплинирано. По думите му средно за четирите години на управлението са били изхарчени над 2 млрд. лева повече от приходите на година.

„Няма грешка, че са изхарчени, ако имаше целеви програми и сега имахме по-ниска безработица и по-голям растеж. Това не е така – изхарчени са безцелно, да се финансират текущи разходи“, допълни още Орешарски.

Бившият финансов министър разкри и част от предизборната програма на БСП. Той смята, че не трябва да бъде променян плоския данък, защото това е едно от малкото преимущества за правенето на бизнес у нас. „Изцяло на бизнеса трябва да се разчита да се правят работни места“, допълни още той и посочи, че трябва да се подобрят условията за правене на бизнес в страната.

Именно чрез подобряването на бизнес климата и насърчаването на инвестиционната активност ще може да се реши проблемът с безработицата, коментира още Пламен Орешарски.

Част от източниците на средствата за повишаването на разходите на бюджета, заложено в програмата на БСП, е подобряването на събирането на данъците, обясни още той. Според него има резерви и посочи за пример акциза на цигарите. По изчисленията на Орешарски там се губят около 40% от приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 7
theforce
преди 11 години
Само един изключителен *** ще сравнява икономическите данни по време на глобален икономически и кредитен бум, с данните по време на глобална криза и европейска рецесия продължаваща вече пета година. Успей да вкараш това в главата си.А числата на Орешарски не заслужават коментар - вече съм давал тук данните за фискалния резерв, и всеки може да ги провери на сайта на министерството. Сметките му са чиста манипулация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 8
data
преди 11 години
доц. д-р Пламен Орешарски остави икономиката на тази страна да прегее . Точка по темата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 7
vzhekoff
преди 11 години
Тук, макар да е форум на финансово-икономически портал, продължават да се разнасят псувни и квалификации, все едно съм на мач Миньор-Битришките тигри. К'ви сте вие, да обсъждате проф. Орешарски ? Той освен, че е бил фин. министър, е участвал в сделката за дълга и е общопризнат експерт. Тук няколко никому неизвестни нули му дават оценка. Защо не коментирате числата (впрочем същото писах тук преди месец по повод на "корифея" Дянков) ? Казано е просто - резерв -4млрд лв. (и то спрямо деня на оставката), външен дълг +4 млрд. лв., безработица - официално >12%, раждаемост - отрицателен рекорд от 45-та насам.... Коментирайте тези числа, всичко друго са лаладжийски простотии на разни неграмотници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 3
lordrad
преди 11 години
МАЛКО ОТ ОСТРОВА НА СТАБИЛНОСТТАПрез 2012 година принудителните продажби на имоти са 36 000. Или 36 000 семейства са изхвърлени от домовете им, защото не могат да си плащат вноските, разкриха лидерът на Зелената партия Александър Каракачанов и бившият независим депутат Минчо Христов. Това значи, че около 120 000 български граждани са останали на улицата население, колкото на град с размера на Плевен. За управлението на ГЕРБ общото количество отива към 300 000 души.Христов уточни, че числото на оставените без дом българи за година се е увеличило близо 5 пъти от 2009 г. насам. Българското правителство трябва да приеме незабавни действия като например мораториум срещу изхвърлянето на хората от домовете им. Испания въведе подобен мораториум, когато лошите кредити достигнаха 18%, а в България този процент е 40. Банките в страни, където има толкова необслужвани кредити, са в технически фалит, обясни Христов. Виденовата зима идва при 36 на сто лоши заеми. Ексдепутатът е категоричен, че спестяванията на българските граждани, дори де юре да са гарантирани по закон, всъщност не са. Бившият депутат предупреди за два капана. В Закона за гарантиране на влоговете е записано, че при фалит на банка фондът трябва да започне изплащането до 20 дни, но никъде не пише докога трябва да приключи. Освен това, изплащанията стават само в левове, а не във валутата, в която са били спестяванията и се изчисляват по курса от деня на внасяне на сумата. Спестяванията са някъде около 35 млрд. лева и ако стане нещо, хората ще ги загубят. От това би спечелил онзи, който е взел големия корпоративен кредит, каза още Христов. През 2002 година правителството на Сакскобургготски премахна наказателната отговорност за даване на необезпечени кредити. По този начин банкерите и до днес продължават да раздават огромни заеми на близки хора и фирми. Христов припомни, че е внесъл писма до последните два парламента, както и лично до Бойко Борисов за връщане на наказателната отговорност за безотговорни банкери, но те не са били уважени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 10
theforce
преди 11 години
А Орешарски е заслужил анимационен герой.Но какво друго можем да очакваме от син комунист..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 13
mos70
преди 11 години
Аз също така мисля....сегашните протести, есента ще ви се строят като първомайска манифестация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 14
lordrad
преди 11 години
Кризата в България ще настъпи есента на 2013г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 16
Longin
преди 11 години
еб*ти наглия тип...що не каже за бюджет 2009г, "целевото" харчене на излишъците през месеците Декември, и как "нямаше да ни застигне кризата" на Западна Европа щото "била финансова"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
detonator
преди 11 години
Мисля,че е време да разтуряме седенката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още