IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заложеният нереален растеж е причина за актуализацията на бюджета

Дянков очакваше 1,9% ръст на икономиката, а в момента той е 0,4 на сто, коментира депутатът от БСП Дора Янкова

08:55 | 31.07.13 г. 6
Заложеният нереален растеж е причина за актуализацията на бюджета

Заложеният от бившия финансов министър Симеон Дянков нереален растеж на икономиката беше посочен като причина за актуализацията на бюджета от депутата от „Коалиция за България” Дора Янкова в ефира на bTV. По думите й в момента ръстът на българската икономика е в рамките на 0,4%, докато финансовият министър Дянков е очаквал ръст от 1,9%.

Янкова припомни, че служебното правителство също намали очакванията си за икономическия растеж до 1%.

Менда Стоянова от ГЕРБ обаче е убедена, че приходната част на бюджета е изпълнима. За нея единственият проблем е събираемостта на акцизите, не на данъците.

„През юни спрямо май има спад на събираемостта на ДДС и акцизи и отговор на въпроса защо става това трябва да дадат финансовият министър и приходните агенции”, коментира Стоянова данните за изпълнението на бюджета през юни, които са били представени по време на дебатите за актуализацията.

Менда Стоянова припомни, че Орешарски още преди няколко месеца каза, че приходите в бюджета са били подценени. „Той знаеше, че не е прав, но трябваше да го каже, защото беше в опозиция”, посочи тя.

Според нея обаче всичко зависи от приходите от акцизите. Тя отхвърли мотива, че причината за актуализацията на бюджета е емитирания дълг от ГЕРБ за плащането на субсидиите за земеделците през пролетта. Припомняме, че тогава бяха емитирани 6-месечни облигации на стойност 800 млн. лева.

Тези пари бяха възстановени от Брюксел, уточни Менда Стоянова и допълни, че средствата са във фискалния резерв, чиято стойност е 5,8 млрд. лева.

Според Стоянова заявленията, че трябват допълнителни средства, за да се разплати правителството с бизнеса, също не са основателни. Дадени бяха данни, че са останали неразплатени само 103 млн. лева, допълни тя.

Днес в Народното събрание депутатите ще разгледат на второ четене промените в Закона за бюджета. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 15 rate down comment 1
1_9_7_8
преди 10 години
То и аз да съм по-спокоен ще взема да тегля един кредит от 250 000 лева , и ще си ги държа в къщи ей тъй да ми е спокойно. Тез хептен за *** ни вземаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 14
data
преди 10 години
Глупости на търкалца - бюджетите в българия винаги са се смятали консервативно с "0" или "1" % ръст , а в бюджета се е слагало някакво бомбастично число 2,3,4 % . Това винаги се е ползвало като скрит буфгер във всеки бюджет от поне 10 г насам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 21
STRAHO
преди 10 години
"...."пробит" още преди 3 месеца и актуализацията му е повече от необходима..."Изобщо не е така, но приемаме твърдението. В такъв случай нека си припомним събитията от преди 3 месеца. Кой "клатеше лодката"!? Изобщо присъщ е на тази партия рефрена " Крадеца вика дръжте крадеца" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 23
STRAHO
преди 10 години
"Дянков очакваше 1,9% ръст на икономиката, а в момента той е 0,4 на сто, коментира депутатът от БСП Дора Янкова"Да но не очакваше да ОТКРАДНЕТЕ властта! ;) А ако не я сдадете скоро би могло и до отрицателен растеж да се стигне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 31
sonka.74
преди 10 години
ГЕРБ търсят под път и над път поводи да спъват работата на правителството. Така постъпват и с бюджета - за всеки средно грамотен икономист е ясно, че измисленият от Дянков бюджет беше "пробит" още преди 3 месеца и актуализацията му е повече от необходима...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още