IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преслав Китипов: Хората трябва да планират внимателно разходите си

Всеки може да инвестира - с малки суми, но редовно, твърди финансистът

20:22 | 27.08.13 г.
<p>
	Преслав Китипов. <em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Преслав Китипов. Снимка: Bulgaria On Air

Необходимо е хората да планират внимателно всичките си разходи. Първата основна група са задължителните – по домакинството, по кредита, данъците. Втората група са вариращите разходи – за храна (различни пари даваме за храна в ресторант и за вкъщи) и облекло.  Това каза в ефира на Bulgaria On Air финансистът Преслав Китипов.

По думите му всяко домакинство трябва да подреди разходите си по приоритети. „На първо място е необходимо да се разбере какви дългове има домакинството и с какъв приоритет да ги изплащаме. Разбира се заемите от финансовите институции са по-важни.

Важно е всеки да заделя финансов буфер или т. нар. „бели пари за черни дни“. "Практиката и стандартите показват, че е необходимо да имаме пари за поне три месеца. Ако на месец фиксираните ни разходи са 1500 лева, то трябва да имаме в банкова сметка 4500 лева за непредвидени обстоятелства“, посочи Китипов.

Според него голяма част от българите пренебрегват застраховките живот. „Трябва да защитим себе си и семейството ни. Основните застраховки, които правим, са на колата. За нея се грижим повече, отколкото за себе си, а това не е правилно“, обясни финансистът.

„Наблюденията ми са, че хората са пасивни и при избора на пенсионен фонд. Те ги възприемат като нещо задължително и не се интересуват каква доходност им носи фондът, ще им стигне ли натрупаното, след като се оттеглят от активна работа. Пенсионното планиране не означава непременно пенсионен фонд, защото може да е микс – една част от парите да са в пенсионен фонд, а друга част - на банков депозит“, твърди той.

Китипов обясни, че при образователното планиране е необходимо сериозно проучване, особено ако семейството разполага със скромен бюджет.

„Първо трябва да се постави въпросът дали е необходимо детето да завърши университет, защото има много успешни млади хора, завършили колеж, а и на пазара липсват тесни специалисти. Трябва да се проучат университетите, защото има много в ЕС, които предлагат безплатно обучение или подпомагат студентите си“, каза още той.

Според него е важно и по-ранното начало на заделяне на пари, защото целта, за която събираме, ще има повече успеваемост.

Финансистът опроверга твърденията, че хората могат да мислят за инвестиции, едва когато започнат да изкарват много пари.

„Инвестиционното планиране е неразделна част от цялостното финансово паниране. Има много дружества, които предлагат програми и всеки може да си позволи да отделя малки суми. Те ще са в различни фондове, с различна доходност. Единственото условие е това да става редовно“, аргументира се той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още