IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът във фонд "Пенсии" ще е 1,7 млрд. лева през 2014 г.

Дефицитите в пенсионната система се финасират от данъци, не от осигурвки, предупреди депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов на дебатите по бюджета на ДОО

13:35 | 26.11.13 г. 16
Дефицитът във фонд "Пенсии" ще е 1,7 млрд. лева през 2014 г.

Народните представители приеха на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година. Текстовете предвиждат дефицит на фонд „Пенсии” в размер на над 1,7 млрд. лева. За фонд „Безработица” дефицитът е повече от 163 млн. лева.

От 1 юли 2014 година влиза и т.нар. "швейцарско правило" за осъвременяване на пенсиите. Това означава, че минималните пенсии ще се увеличат с 4,50 лева месечно. Това са реалните възможности на бюджета, отговориха от БСП на критиките за минималното повишение.

По време на дебатите законопроектът беше разгледан член по член в присъствието на социалния министър Хасан Адемов и управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков, като не беше прието нито едно предложение, отправено от страна на опозицията. 

В крайна сметка с одобрението на всички изчетени членове, параграфи и Преходни и заключителни разпоредби, бюджетът на ДОО беше приет.

Дали следващата година няма да водим разговори за увеличаване на размера на социалните осигуровки, беше коментарът на бившия финансов министър Владислав Горанов по отношение на замразяването на пенсионната реформа, започната от ГЕРБ. По негови данни над 50% от социалните разходи се покриват не от приходите на осигуровки, а от данъците.

"Приходите от преките данъци, корпоративен и данък върху доходите, в момента точно покриват дефицита", коментира той и посочи, че без реформа ще се окаже, че пенсионерите сами ще плащат пенсиите си чрез платените от тях косвени данъци - Данък добавена стойност (ДДС).

Според Горанов логиката осигурителните права да отговарят на приноса в системата се нарушава, а мерките подтикват към укриване на доходи.

Неговата теза беше подкрепена от председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев, според когото е ясно, че има сериозни проблеми в системата и замразяването на реформата е нужно, за да бъдат открити по-добри решения. "Финансирането на дефицитите от бюджета не може да продължава вечно", допълни той.

Възникнаха обаче въпроси за липсата на някои от планираните социални мерки от правителството в бюджета на ДОО за догодина. Става въпрос за ранното пенсиониране на хората, на които им остават две години до пенсия и са останали без работа, за което са необходими 30 млн. лева.

Връщането на правото за ранно пенсиониране за военните също не е заложено в бюджета, а то ще коства 3 млн. лева. Не е направена и финансова оценка колко ще струва гласуваното в Кодекса за социално осигуряване на правото за майчинство при осиновяване на дете от 2 до 5-годишна възраст.

3 млн. лева пък ще струва изчисляването на майчинството на базата на получавания доход за последните18 месеца, а не както досега - на 24 месеца. От БСП заявиха, че тази мярка ще бъде финансирана с пари от резерва на НОИ.

Въпросът на депутата от ГЕРБ Светлана Ангелова дали останалите мерки ще бъдат изпълнени, след като не са заложени в бюджета и не е ясно откъде ще дойдат средства за тях, не получи отговор.

Последна актуализация: 13:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 2
citizen_bg
преди 10 години
За сегашната професионалната армия ли става дума? От такава наистина няма полза, щото имам спомени за други години, за кашимерията в "триъгълника", за границата, за кеча, за морските и авиацията. Тогава нямаше "демокрация" и може и армията да е била друга... Ама то тогава и политиката беше друга, и НПО-либерастчетата не вирееха, и държава имаше, и проблем с пенсиите и безработицата нямаше... Е сега кръгът на крадливите се увеличи, на мераклиите да се наредят на гювеча също: - Дай, Боже, всекиму! Па че е за сметка на държавата - майната му!Да не си останат повечето само с мерака. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Аз стм бил наборник в най-големия наборен център в БГ - плевен. Кудето има сигурно над хиляда кадровака и още толкова кандидат кадроваци. Това всичкото народ се занимава с НИЩОПРАВЕНЕ, спане по складовете и разврат по баталионите!! Да, в 6-ти баталион където бяха кадрови мъже и жени, всяка сутрин дневалните събираха камари презервативи от плаца пред батальона. Е те на такива хора плащаме заплати, осигуровки, обещетения и тлъсти пенсии. Дори не ги пратиха по границата сега когато има нужда!!!! Военните са ми слабост и като видя някой с умиление да ги защитава не мога да стоя и да гледам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
narod
преди 10 години
Пиша, за това което познавам и смятам че не е редно да се дават привилегии на воените (поне тези които са служили през последните 20-40 години), особенно ранното пенсиониране с големи пенсии 600-770 лева, така или иначе ще има много кандидати за военни за такава служба, каквото беше и е в момента, защото заплатите им са големи: кадрови воиник над 1200 лева, сержански състав над 1500 лева, офицерски състав-над 1800 лева. По твоята логика и лекарите които се грижат за здравеопазването трябва да се пенсионират на 45-50 год и учителите които пък се грижат за образованието на нацията-също и т.н за всички професии. Трябва да се премахне ранното пенсиониране на военните и да се намалят пенсиите на вече пенсионирани военни на възраст до 63 г и 8 месеца, като навършат 63 г и вече нямат да могат да заемат работни места на младите Български граждани, нека им дават максимални пенсии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
citizen_bg
преди 10 години
Не позна. Не ставаш за врачка, но може да се пробваш при Сорос. Там търсят такива дето са разтурване на държавата. Армията крепи държавността, полицията крепи властта. Защо не пишеш срещу полицията, безполезна и скъпоструваща? И чиновниците са ни в повече, и политиците... И за тях нищо!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 3
lordrad
преди 10 години
Следва да се направи ревизия в икономическата сфера от 1985г. насам.За престъпления срещу човечеството давност няма.Назначават се западни експерти икономисти и данъчни служители /евреи най добре работят/ около 5000хил. броя в продължение на 2г. да ревизират всички бизнесмени и бизнеси, кредитни милионери червени мастодонти, политици и т.н.Всичко следва да се ревизира и да се конфискува включително и приватизационните сделки.Относно армия и полиция, който иска да работи там задължително ще си плаща всички осигуровки и данъци, като не му отърва пазара на труда е свободен безработицата е доста кандидати за МВР и МО дал господ. Ромите с помощи до 1 дете на семейство за другите работа в Странджа Сакар ако искат, като не искат пари няма.Ромите следва да се образоват, че за тях ваксеотомията е за предпочитане пред глад и болести.Нещата ще се оправят в рамките на 6г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 3
narod
преди 10 години
citizen_bg, вероятно си военен без военно училище (както повечето в Българската армия) и знаеш как се става военен, с връзки, агнетата, телета, пари и прочие. Други изисквания няма. Познавам военни, които са дебели, не виждат с едното око, но пък родителите им са дали подобаващо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 10
citizen_bg
преди 10 години
Ами *** и ти военен, отпочивай, млад пенсионер стани! Най-вероятно даже и наборник не си бил - мамино синченце дето ще реве ако го вземат в казармата??? Императорът ти казва де да си търсиш парите, ама там не ти отърва да се обаждаш. Бол станахте одупените във всички посоки. За какво ви е армия? К*рвите врагове нямат, всички са им все клиенти. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 4
narod
преди 10 години
Във всеки един град е пълно с млади военни пенсионери, млади на около 45-55 год. Всички тези военни взимат минимум 600 лев пенсия, като много от тях взимат и максимума. Нито един от тях никога не е плащал осигуровки, всеки един от тях е много добре отпочинат, но за всеки един от тях няколко млади Българи трябва да работят и плащат осигуровки за да получават те младите военни пенсионери високи пенсии. Решението е: да се намалят пенсиите на всички пенсионирани военни с възраст под 63 години и осем месеца, те и без това всички работят, като повечето от тях и на хубава държавна работа. Милиарди левове ще бъдат спестени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
"Няма алтернатива как пенсионната система ще се справи с демографската криза при замразяване на пенсионната възраст, допълни бившият социален министър Тотю Младенов."Ами не ви ли хремва просто да спрете пожизнената издръжка на ромовете и да ги пратите да работят ????1.7 МБ е дефицитът в пенсионната система;3.2 МБ годишно ни струва издръжката па паразитното и престъпното хъхряшко племе.0.8 МБ са загубите само от това, че ромовете не работят и не плащат данъци и осигуровки.Както се казва - когато цифрите говорят - и боговете мълчат... но ни и престъпните български политици.Индианецов - и туканка се води политика на Чавизъм - основната държавна "инвестиция" е в производство на нови и нови хъхряшки чаавета - бъдещи нови крадливи ромове, но лесно управляем електорат !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 0
Sakamano
преди 10 години
Защо се сещаме за тази солидарност чак когато стигнем до разрязването и разпределянето на общата баница, а никога не говорим за солидарност при създаването и?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още