IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът във фонд "Пенсии" ще е 1,7 млрд. лева през 2014 г.

Дефицитите в пенсионната система се финасират от данъци, не от осигурвки, предупреди депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов на дебатите по бюджета на ДОО

13:35 | 26.11.13 г. 16
Дефицитът във фонд "Пенсии" ще е 1,7 млрд. лева през 2014 г.

Народните представители приеха на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година. Текстовете предвиждат дефицит на фонд „Пенсии” в размер на над 1,7 млрд. лева. За фонд „Безработица” дефицитът е повече от 163 млн. лева.

От 1 юли 2014 година влиза и т.нар. "швейцарско правило" за осъвременяване на пенсиите. Това означава, че минималните пенсии ще се увеличат с 4,50 лева месечно. Това са реалните възможности на бюджета, отговориха от БСП на критиките за минималното повишение.

По време на дебатите законопроектът беше разгледан член по член в присъствието на социалния министър Хасан Адемов и управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков, като не беше прието нито едно предложение, отправено от страна на опозицията. 

В крайна сметка с одобрението на всички изчетени членове, параграфи и Преходни и заключителни разпоредби, бюджетът на ДОО беше приет.

Дали следващата година няма да водим разговори за увеличаване на размера на социалните осигуровки, беше коментарът на бившия финансов министър Владислав Горанов по отношение на замразяването на пенсионната реформа, започната от ГЕРБ. По негови данни над 50% от социалните разходи се покриват не от приходите на осигуровки, а от данъците.

"Приходите от преките данъци, корпоративен и данък върху доходите, в момента точно покриват дефицита", коментира той и посочи, че без реформа ще се окаже, че пенсионерите сами ще плащат пенсиите си чрез платените от тях косвени данъци - Данък добавена стойност (ДДС).

Според Горанов логиката осигурителните права да отговарят на приноса в системата се нарушава, а мерките подтикват към укриване на доходи.

Неговата теза беше подкрепена от председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев, според когото е ясно, че има сериозни проблеми в системата и замразяването на реформата е нужно, за да бъдат открити по-добри решения. "Финансирането на дефицитите от бюджета не може да продължава вечно", допълни той.

Възникнаха обаче въпроси за липсата на някои от планираните социални мерки от правителството в бюджета на ДОО за догодина. Става въпрос за ранното пенсиониране на хората, на които им остават две години до пенсия и са останали без работа, за което са необходими 30 млн. лева.

Връщането на правото за ранно пенсиониране за военните също не е заложено в бюджета, а то ще коства 3 млн. лева. Не е направена и финансова оценка колко ще струва гласуваното в Кодекса за социално осигуряване на правото за майчинство при осиновяване на дете от 2 до 5-годишна възраст.

3 млн. лева пък ще струва изчисляването на майчинството на базата на получавания доход за последните18 месеца, а не както досега - на 24 месеца. От БСП заявиха, че тази мярка ще бъде финансирана с пари от резерва на НОИ.

Въпросът на депутата от ГЕРБ Светлана Ангелова дали останалите мерки ще бъдат изпълнени, след като не са заложени в бюджета и не е ясно откъде ще дойдат средства за тях, не получи отговор.

Последна актуализация: 13:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 17 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Бедните са обречени не от мен а от държавната политика, която се води последователно и НЕЗАВИСИМО от това кой е на власт.Направи справка и виж как болшинството управляващи във всяко едно правителство досега са кадри на ДС/КГБ.Колко време ти е необходимо да осъзнаеш истината за това къде е причината. Тя не е в тези, които плащат а в тези, които дирижират всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 17
aide_de
преди 10 години
BG човече,1. тук бедните са повече, много повече от богатите и ти ги обричаш на гладна смърт2, същото важи и за издръжката на децатаАко няма солидарност, а то няма, БГ загива в кратки срокова = до около 40 годинитебе от това пука ли ти, или не ти пука?Според мен не ти пука....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Няма смисъл да се осигуряваме в една фалирала държава.Смисълът да се осигуряваш за пенсия е само там, където осигуровките ти отиват на сметка с твоето име и само ти имаш право върху тези пари. А в България след деветосептемврийския преврат осигуровките на сегашните работещи отиват в общия кюп, от който се вземат и се разпределят по волята на управниците и се харчат за нуждите на крадливите и мързеливи роми и днешните пенсионери.Защо цял живот да се осигурявам след като не осигурявам себе си а днешните нуждаещи се? Огромна грешка и глупост е това. Нито стотинка данък или осигуровка повече на престъпници и социалисти!!!Сам ще се погрижа за пенсията си и тази на жената. Социалистическата тъпотия сама да се погрижи за тези, които имат най-малък принос към държавата. Аз вече не искам да участвам в това безумие и тази тежка несправедливост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 1
индианеца
преди 10 години
Нещо като чавизма във Венецуела - социални и справедливи цени на долара, тоалетната хартия и телевизорите, и които не изпълнява, иде армията и у кауша. И като се огледаш .. ни тоалетна хартия, ни долар, ни ТВ, ни у..й.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
V.At.
преди 10 години
Много ми харесва отговорът на въпроса от къде ще дойдат парите:" Корнелия Нинова от Коалиция за България обясни, че предложенията са социални и справедливи."И никой няма да бие ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
V.At.
преди 10 години
Много ми харесва отговорът на въпроса от къде ще дойдат парите:" Корнелия Нинова от Коалиция за България обясни, че предложенията са социални и справедливи."И никой няма да бие ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още