IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството откри още спестени пари за социалните плащания

От кампанията за раздаване на ваучери за цифрова телевизия са останали 2,1 млн. лева, половината от които ще отидат за подпомагане на "Български пощи"

10:06 | 17.12.13 г. 2
Правителството откри още спестени пари за социалните плащания

Правителството предостави на социалното министерство допълнителни 12 млн. лева, които да бъдат предназначени за изплащане на дължими помощи и обезщетения, съобщава пресцентърът на Министерския съвет.

Парите са от икономии на разходи и трансфери по републиканския бюджет и ще се отпускат на хора с увреждания, за закупуване не допълнителни помощни средства и медицински изделия, както и за целеви помощи за отопление и за лечение на хора без доходи.

2,1 млн. са реализирани от икономии след приключването на кампанията за раздаване на ваучери за безплатни декодери за цифрова телевизия. От тях 1 млн. лева ще бъдат предоставени на „Български пощи” за компенсиране на несправедливата финансова тежест от извършване на универсалната пощенска услуга по Закона за пощенските услуги през 2011 г.

Компенсацията, изчислена съгласно указанията на Европейската комисия, е в размер на 12,54 млн. лева, а предоставената на дружеството до момента – 8,5 млн. лева, при планирани 2 млн. лева в бюджета за 2013 г.

Шестстотин хиляди лева ще бъдат предоставени на 84 общини в 24 области за гарантиране на достъпа до ефирен цифров сигнал на лица, които нямат възможност да ползват платени телевизионни услуги. Тези хора са идентифицирани от кметовете и кметските наместници на 393-те населени места, които не са покрити с ефирен цифров сигнал според данни на „НУРТС Диджитъл”.

Останалите 500 хил. лева ще бъдат предоставени по бюджета на община Варна за стартиране на строително-ремонтните дейности на Двореца на културата и спорта в града. Залата е сериозно амортизирана и не отговаря на новите изисквания на европейските и световни федерации по волейбол и хандбал. За да може да се провеждат международни състезания в нея, тя трябва да бъде реконструирана като се разшири игралното поле, изградят се подвижни трибуни, подмени се отоплителната и вентилационната инсталация.

С друго постановление по бюджета на Министерския съвет за 2013 г. бяха предоставени 9,1 млн. лева допълнително за обезпечаване нормалното приключване на бюджетната година. Основната част от отпуснатите средства са за финансиране изпълнението на проекти от администрацията на Министерския съвет и от областните управители по оперативни програми.

Успешното изпълнение на проектите е свързано с осигуряването на заемообразно финансиране на дейностите, а възстановяването на разходите се извършва след верифицирането им в период от два до шест месеца.

В резултат на това се ангажира значим финансов ресурс, което не позволява осигуряването на разходи за нормативно регламентирани дейности на администрацията на Министерския съвет и второстопенните разпоредители с бюджетни кредити.

Друга част от средствата са за осигуряване на извършени разходи, които не са планирани и обезпечени с бюджета за 2013 г. – плащания за извършени полети със специално предназначение от „Авиоотряд 28” и вноската на България в Европейския институт за публична администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 37 rate down comment 15
bgMan
преди 10 години
Пълна пародия на правителство са тези жалки ***.Лъжци, крадци и мошеници са и няма как да са други щом Доган държи контролния пакет през ДПС и Атака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 18
misanthrope
преди 10 години
Пхааааа егати правителството.- Я, тука съм забравил в палтото от миналата година 12 Милиона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още