IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папазов предлага частично поскъпване на билетите за влак

Увеличение на цените ще има само за т. нар. „търговски линии“ - от София до морето, уточни транспортният министър

11:19 | 18.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Папазов: &quot;Изпращаме поредната добра година по ОП &bdquo;Транспорт&rdquo;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Папазов: "Изпращаме поредната добра година по ОП „Транспорт”. Снимка: БТА

Няма да бъдат увеличавани всички цени на билетите за влак, а само за линиите, които не са дотирани от бюджета - в посока София -морето. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов днес, след като откри форум, посветен на изпълнението на ОП „Транспорт“.

„Тази сутрин за пореден път проведох разговори с колегите от Холдинг БДЖ. Аз съм предложил отново те да прегледат само линиите, по които не се изпълняват социални функции. Това са единствено търговските линии, които са от София до морето“, обясни министърът. 

Промяната в цените по търговските линии (тоест тези, които не са дотирани от бюжета) ще бъде въведена през януари, след като се проведат и обществени обсъждания по темата. 

По думите на Папазов финансовото състояние на железницата е „много добро“ в сравнение с очакваното от началото на годината. Той уточни, че конкретни данни за финансовото състояние ще бъдат представени в началото на 2014 г. 

По-рано в рамките на форума Папазов и експертите от ведомството представиха напредъка в работата на Оперативна програма "Транспорт", размера на усвоените и договорени средства, както и приоритетите през 2014 г.

Завършен е проектът по ОП "Транспорт и транспортна  инфраструктура" за периода 2007 - 2014 година. От вчера е готов и новият проект за периода 2014 - 2020 г., отчете Папазов. Той каза още, че проектът е в Министерския съвет и предстои изпращането му в Европейската комисия за одобрение.

Очаква се до средата на следващата година да бъдат уточнени всички детайли по програмата и съгласувани с европейските партньори.  По думите на Папазов е договорена почти цялата финансова помощ от 2 млрд. евро за предишния програмен период 2007 - 2014 г. на  ОП "Транспорт". От тях близо 1 млрд. и 100 млн. евро са разплатени, като 770 млн. евро са върнати в националния бюджет.

Рехабилитирани и изградени са над 218 км железопътни линии,  построени и пуснати в експлоатация са над 140 км магистрали. Само за изминалата година са открити пет големи  инфраструктурни обекта, предстои завършването на други осем. Изпълняват се още 15 големи и ключови проекта, сред които жп  линията Септември - Пловдив – Бургас, автомагистралите Струма и Марица, както и столичното метро. Според Папазов това са обектите с национално значение, които трябва да се завършат в срок. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още