IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За бързите кредити ще има отделен закон

Ще бъде премахнати таксите за управление на заемите, заяви председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев

10:45 | 03.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
За бързите кредити ще има отделен закон

Бързите кредити ще бъдат цялостно регулирани с подготвян в момента проектозакон. Това каза  председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев пред bTV по повод предложените промени в Закона за потребителския кредит, които засягат основно ипотечните кредити, но и частично и бързите заеми. Сега проектът за бързите кредити бил в процес на съгласуване.

С промените в Закона за потребителския кредит вече се прави „една малка стъпка” по отношение на бързите заеми, каза депутатъг от ДПС. Той обясни, че фирмите, които отпускат бързи кредити, ще бъдат регулирани с лицензионен режим, с изискване за прозрачност и произход на капитала, с цел дейността им да е прозрачна.

Клиентът трябва да има яснота „колко трябва да върне и че ако не го върне този кредит, той няма да нарасне лавинообразно – за един кредит от 300 лева да му се наложи да си продава апартамента”, допълни депутатът.

По отношение на новите регулации в Закона за потребителския кредит Цонев посочи, че целта на мерките е регулация на процеса, без да се нарушават пазарните функции.

Проблемното поле с ипотеките ще се решава чрез приетата наскоро Директива за ипотечния кредит, според която банките са длъжни да предоставят на кредитополучателите и две възможности: ипотеката да удовлетворява банката, когато плащането на заема спре и длъжникът да не дължи нищо извън продажбата на жилището, и втората възможност -  при предсрочно изискуем кредит да е ясно с какво отговаря длъжникът.

Важното е, че кредитополучателят ще може да избира. Второ - ще му е ясно всичко, което следва по този договор, от първия до последния ден. Третото нещо, което е важно - ако той реши да смени банката или да погаси предсрочно кредита си, няма да дължи наказателни лихви. Това е изключително важно, тъй като до този момент това не беше предвидено, обясни депутатът от ДПС.

Ще се допуска и изключение, ако потребителят реши да погаси предсрочно ипотечния кредит  в първата година, ще трябва да разплати разноските на банката, но наказателната лихва ще е до 1%.

Ще бъде премахната и таксата „управление на кредита”, тъй като това е едно от двете основни неща по дефиниция, които банките правят – управление на депозити и на заеми. „Като отидеш в ресторант, не ти вземат такса за готвене, това е основна дейност“, даде пример народният представител. Според него така процесът става по-прозрачен и клиентът може да избира между различните банки.

Той припомни и оше една промяна, която се предвижда – променливата компонента в кредита да се определя на базата на общоприетите пазарни индекси (SOFIBOR, EURIBOR, LIBOR и други). Така ще се реши проблемът с едностранните промени на лихвите, които сега банките предприемат, аргументира се Цонев.

По повод дебата за плоския данък той каза, че този данък не пречи да се правят „социални стъпки към бедните хора“. Според него въвеждането на скала за високите доходи – 15% за доходи над 2400 лв., не води автоматично до подпомагане на бедните.

В позицията на ДПС няма промяна за „Белене“ – ние подкрепяме седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“ и не подкрепяме проекта „Белене“, защото този проект не е икономически обоснован, допълни депутатът. По повод обвиненията, че ДПС диктува коалиционната политика, Цонев отговори: „Тезата БСП - жертва на ДПС е смешна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още