IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТБ отваря гражданските си трезори

Банката не е изключена от платежната система, съобщиха от финансовата институция

19:06 | 23.06.14 г.
КТБ отваря гражданските си трезори

Гражданските трезори в Корпоративна търговска банка (КТБ) ще работят, като допускането до тях ще става след представяне на съответния документ. Това се посочва в прессъобщение, поместено на официалния уебсайт на финансовата институция.

Кредиторът допълва, че "банката не е изключена от платежната система и платежни нареждания към КТБ могат да се изпълняват, включително и с цел погасяване на кредити".

В края на миналата седмица Българска народна банка (БНБ) постави КТБ под специален надзор. Правата на акционерите бяха отнети и на тяхно място бяха назначени квестори, а търговията с книжата на дружеството на БФБ бе спряна. Последната сделка бе извършена в петък в 10:10 часа при цена 78,05 лв. на акция.

По-рано от КТБ бяха съобщили, че за да защитят интересите на своите вложители и клиенти банката е решила да потърси институционалната подкрепа на БНБ по реда на Закона за кредитните институции, като предложи на Централната банка да постави КТБ АД под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност.

През уикенда пък БНБ съобщи, че КТБ ще отвори на 21 юли в 9 часа. Държавният орган посочи също, че с цел запазване на дейността на банковата група при нейното оздравяване централната банка, заедно с правителството, ще предприеме действия за увеличаване на капитала ѝ, като в рамките на законовите си правомощия ще разпореди увеличението му да се поеме от държавната Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете

Правителството и БНБ ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията ѝ към нейните клиенти. Необходимите действия ще бъдат предприети до 20 юли тази година.

Заради ограничения в Закона за кредитните институции се спират коментарите под тази статия. Можете да изпращате мненията си по темата на info@investor.bg

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още